Мерките ще влязат в сила от слeдващия вторник

Френският президент Еманюел Макрон обяви днес разширяване на ограниченията за пътуване върху цялата територия на страната и затваряне на училищата за три седмици, за да бъде отблъсната третата вълна на коронавирус, която заплашва да препълни болниците, предадоха световните агенции.

Макрон обеща ускоряване на ваксинацията във Франция

Разпоредбите предвиждат и вечерен част от 19 ч., затварянето на някои магазини и ограничения за придвижване извън район от 10 километра от жилището. Отвъд този периметър ще се изисква документ.

Мерките ще влязат в сила от слeдващия вторник, след великденския уикенд, по време на който французите ще могат да пътуват.

„Ще загубим контрол, ако не действаме сега”, каза президентът в предавано по телевизията обръщение към нацията.

 

„До момента епидемията е убила 95 337 души във Франция, а интензивните отделения в най-тежко засегнатите райони са на предела на възможностите си. Това е най-доброто решение за забавяне на разпространението на вируса”, каза Макрон и изтъкна, че Франция е успяла да задържи училищата отворени по-дълго време през пандемията в сравнение със съседите си.

Франция въвежда социална изолация в 16 департамента

Макрон предупреди, че жертвите на COVID-19 във Франция скоро може да са 100 000.

Президентът каза, че от 16 април хората над 60-годишна възраст ще може да се ваксинират, а от 15 май възрастовият праг ще бъде снижен, за да се ваксинират онези над 50 години.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА