Коалицията вече имала готови законопроекти

„Българските граждани отредиха на „Изправи се! Мутри вън!” значимата роля да бъдем парламентарен омбудсман, да бъдем парламентарната група на гражданите. Затова още първите ни законопроекти и решения ще бъдат насочени към българските избиратели. Готови сме с нашите предложения, имаме готови законопроекти". Това заяви лидерът на партията Мая Малова на брифинг във вторник.

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ печели изборите, „Има такъв народ” – втора политическа сила

„Първият ще бъде за създаване на комисия по ревизията, която да се заеме с „черните каси” на властта, „Автомагистрали”, държавния ВиК холдинг, държавната петролна компания, за да се провери по какъв начин са превъзлагани обществени поръчки и дали е отклоняван обществен ресурс. Ще направим проверка и на Националната програма за енергийна ефективност, защото имаме много сигнали относно нарушения в процеса на санирането”, каза още тя.

„Ще проверим и решенията на Министерския съвет от миналата година за определянето на средства по различни пера и общини”, посочи Манолова.

По думите й само за последните месеци Бойко Борисов е похарчил над 5 млрд. лева, които ще бъдат проверени.

„Ще направим и конкретни предложения в Закона за обществените поръчки и концесиите. Освен за Летище София ще проверим и тези за подземни богатства. В работата на тази комисия ще се включат и всякакви други скандални теми, които ще се предложат от българските граждани”, обяви още лидерът на „Изправи се! Мутри вън!”.

Изпълнителното бюро на БСП подаде оставка, Нинова – не

Тя заяви още, че другия ангажимент, който са поели от партията е за подкрепа на малките бизнеси и на домакинствата, засегнати от COVID-19. „Ще разгледаме закона за извънредното положение. Ще направим предложения за еднократна помощ на микропредприятията”, посочи Мая Манолова.

От партията ще предложат и конкретна подкрепа за самоосигуряващите се лица, които, по думите на Манолова, са получили досега само 200 лева подкрепа и възможност да се възползват от безлихвени кредити.

„Имаме пакет от законопроекти, с които сме готови и които ще внесем незабавно в парламента. Те са за Закона за личната помощ, който беше убит от социалния министър Сачева, Закона за частния фалит, за колекторските фирми. Промени в законодателството, регламентиращо частните съдебни изпълнители, Закона за управления за отпадъците, както и други закони, които са кауза за граждански организации и наше партньори”, каза Манолова.

Борисов: Печелим парламентарни избори за пети пореден път (ВИДЕО)

Тя съобщи, че от партията ще внесат и проект на решения за отнемане на привилегии от депутати, министри и други високопоставени чиновници.

„За пореден път имаше организиран хаос от тези, които правиха тези избори. Част от промените, които ще вкараме, са свързани с изборното законодателство – електронно гласуване, за да могат да гласуват тези извън страната, както и активна регистрация за избирателните списъци, така че да бъдат изчистени „мъртвите души”. Ще искаме и смяна на състава на ЦИК. Крайно време е и да бъде подменен шефът на Информационно обслужване, тъй като имаме съмнения за коректността на окончателните резултати", обяви Манолова.

„Ще потърсим за съвместни действия „Демократична България” и партията на Слави Трифонов, свързани със съдебната реформа. Едната линия по която ще вървим е старт на публично национално обсъждане за необходимите промени в Конституцията", каза още тя.

Тя коментира и отправения апел за обединение от БСП срещу концесионера на летище София. Според Нинова утре правителството планира да гласува да се отсрочат плащанията на концесионера за срок от 10 години.

Нинова: ГЕРБ залагат мини за следващото управление

„БСП ще имат възможност да подкрепят Комисията по ревизията, която ще внесем още в първия пленарен ден. Могат да правят и предложения кои сделки да се ревизират. Така или иначе концесиите ще бъдат част от тази комисия”, категорична беше Манолова.

„Всички контакти с която и да е било от парламентарните сили ще се провеждат публично и прозрачно. Няма да влизаме в разговори с когото и да е било без да са публични. Съставянето на правителство е ангажимент на първите три партии", каза още тя.

Слави Трифонов със симптоми на COVID-19

ВОТЪТ ЗАД ГРАНИЦА: Коренно различни резултати от тези в България

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ ЧЕТЕТЕ ТУК