Георги Марков: Този парламент не може да излъчи стабилно правителство

"20 години наблюдаваме изборния процес, тази година беше по-трудна, както и с набирането на наблюдатели, тъй като много хора се страхуваха и бяха притеснени от пандемичната ситуация", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Калин Славов, изп. директор на Асоциация „Прозрачност без граници“. 

Той допълни, че е имало безплатна телефонна линия, която е била постоянно заета, и е имало твърде много сигнали.

Относно следизборната ситуация, Калин Славов смята, че в момента всички политически субекти са объркани, но процедурата, предвидена в Конституцията, е много ясна и трябва да се изчака да се завърти тя.

Михаил Миков: Янаки Стоилов и Крум Зарков са искали оставката на Нинова (ВИДЕО)

За него купеният вот не е бил по-различен като процент, сравнено с други избори.

"Купуването на гласове не е еднократен акт, който се случва в деня на изборите. Процесът започва повече от месец пред изборите", добави той.

За сигурността на машините за гласуване, специалистът информира, че в различни държави са правени опити те да се манипулират, някъде се е получавало. 

На той е убеден, че въвеждането на машинното гласуване у нас е крачка напрлед, защото  процесът на гласуване в България е прекалено усложнен. 

Все пак мнението му е, че смесеното гласуване с машини и хартиени бюлетини е било голяма грешка, което допълнително е създало трудности. 

В предаването Георги Марков, бивш конституционен съдия и бивш депутат от ГЕРБ, заяви, че този парламент не може да излъчи стабилно правителство.

За него най-голямата партия в България е на негласуващите и нито една партия у нас вече не може да стигне до един милион гласа, което води до слаба представителност на партиите и тежестта им намалява.

Татяна Буруджиева: ГЕРБ неизбежно ще предложат кабинет (ВИДЕО)

Марков предрече избори до дупка и нестабилност през следващите 10 години.

Според него Бойко Борисов е феномен в българската политика, без значение дали е обичан, или не, тъй като вече 20 години той само печели.

"Не може да се сравняват Борисов и Слави Трифонов, единият печели избори, другият прави шоу", каза бившият депутат от ГЕРБ.

Георги Марков смята, че коалицията срещу ГЕРБ има конституционно мнозинство и трябва да направи правителство, а ГЕРБ да бъде в опозиция, като партия победител.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.