Това заяви той в ефира на „Здравей, България”

Ако на едно правителство, примерно на втория, не му достигат 3-4 гласа, ние бихме дали знакова подкрепа. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев от ГЕРБ в ефира на „Здравей, България”.

„Ако на предложен от г-н Трифонов кабинет не му достигат 2, 3, 4, 5 гласа, в името на това България да не се втурва в политически хаос, ще му дадем подобна подкрепа”, обясни още той.  

Борисов: Колегата политик Слави Трифонов да поеме отговорност

Дончев поясни, че евентуална подкрепа за Слави Трифонов не е следизборно съглашение или коалиция.

„Непоискани дарове не трябва да се носят. Ако някой не иска подобна подкрепа - няма да я получи. Това беше жест в посока на усилията България да има стабилно, легитимно правителство, с ясна парламентарна подкрепа. Моля да не се чете като някакъв вид следизборно съглашение, коалиция или нещо подобно”, категоричен беше вицепремиерът.

Той каза, че не познава лично Слави Трифонов. Съобщи още, че не знае да е имало разговори или срещи с него след изборите.

„По принцип е редно всеки, който е получил достоен резултат на вота, да бъде поздравен. Не мисля, че лидерите на двете партии (ГЕРБ и „Има такъв народ”) са се чули. Казах кои са добрите политически нрави, които в последните години не се следват”, коментира Дончев. 

Слави Трифонов с първи коментар след финалните резултати от изборите

Относно промени в Конституцията вицепремиерът обяви, че разговори могат да водят с всички. Политиците обаче не трябвало да се държат като „инатливи малки деца” и основната дума следвало да е консенсус.

„Конституция не може да бъде променена от една политическа сила, пък подкрепата ѝ да е била 10-15%. Трябва да се намери по-широк консенсус в парламента. Единственото, което имаме със сигурност, като консенсус, е че нужда от конституционна реформа има”, добави той.

Вицепремиерът каза, че ГЕРБ е готова да бъде опозиция. „За мен най-важното е, освен да организираш улични събития, да задаваш въпроси и това какви предложения правиш. Качеството на управлението зависи от това колко е силна опозицията”, добави той.

Дончев посочи, че ГЕРБ няма страх от предсрочни избори. „Ако се изчерпа конституционната процедура, се отива на нови избори. От служебно правителство не ни е страх”, каза още Дончев.

Повече гледайте във видеото.