"Да не дезертират и да не се оправдават, че не им достигат гласове. Имам 10 дежурни депутати, които да ги подкрепят, за да има стабилност", каза още премиерът

Длъжни сме, заради нашите избиратели, да предложим вариант за управление. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание в сряда.

„Честита победа! Като гледам изказванията на нашите опоненти, всички искат да омаловажат безспорния успех, който всички вие постигнахте. За съжаление, колегите от „Патриотичния фронт“ се разединиха, иначе сега щяха със сигурност да са в парламента. Ние с чест и гордост можем да кажем, че сме си изпълнили всички ангажименти и обещания, които сме поемали през тази година“, каза още Бойко Борисов.

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ печели изборите, „Има такъв народ” – втора политическа сила

След като в изборната нощ Борисов направи предложение за експертен кабинет и даде заявка, че е готов за още един мандат като премиер, днес тонът му се промени. Премиерът вече не вижда възможност ГЕРБ да получи подкрепа за ново правителство.

„Виждам огромна безотговорност от другите политически партии. След като похарчихме 150-160 милиона, изпитват неудовлетворено желание за нови избори. С удоволствие ще се явим и на такива. Но да допуснем какъв е ефектът от това - освен парите и времето, които ще се загубят, Европа работи по планове за възстановяване след пандемията, която не е отшумяла", добави премиерът.



„Тези, които са анти-ГЕРБ, имат прекрасна възможност да направят 200 гласа. Ако не го направят, това означават, че искат да хвърлят държавата в хаос. Това, мили опоненти, ще се върне с обратен знак на изборите”, категоричен бе той.

Какви са сценариите за политическото бъдеще на страната?

„Ние, като политически субекти, дадохме възможно най-добър резултат - пета поредна парламентарна победа и 14-а общо. Заради тези, които са много гласовити, не можем да се зарадваме, че сме ги победили с 10%", посочи Борисов.

И допълни: „Тяхната игра най-вероятно ще бъде да предизвикат още хаос. Ние носихме отговорност до изборите. Оттук нататък колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе да си поеме отговорност. Най-колегиално го моля да започне да си прави състава на правителството. Да не дезертират, да не се оправдават, че не им достигат гласове. Ако толкова им е нужно, имам 10 дежурни депутати, които да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление в държавата, аз си я обичам".

Изпълнителното бюро на БСП подаде оставка, Нинова – не

По думите на премиера самият той иска бизнесът да се чувства спокоен, а той може да е такъв само когато има парламент и правителство, които работят. „Партията се представи прекрасно. След толкова години управление, ние отново сме първа политическа сила. Партиите, които бяха в опозиция, не стига, че не вдигнаха, те се сринаха. Това направиха. ГЕРБ когато се яви на избори получи милион и 600 гласа. Слави, когато се яви, получи 500 и нещо хиляди гласоподаватели. Благодаря ви за работата, която сте свършили”, каза още той.

 

Видео: Правителствена пресслужба

От нови избори според Борисов нямало смисъл. Аргументите му – резултатите ще са близки, цената ще е висока, а трябва да се действа и за евросредствата за пандемията. Затова той отново възроди идеята от миналото лято за Велико народно събрание, но с участието на Румен Радев.

„Ако толкова им се вижда тежка политическата обстановка, защото се наслушах на анализатори, които обясняват какво мисля аз и вие и какво би могло да стане. Ако толкова няма решение, новите избори не са решение. Въобще не ни е страх, партията е в прекрасна форма. Ето ви решение – нали всички говорихте за Велико народно събрание и мажоритарни избори. Събира се това събрание сега, гласуваме свикване на Велико народно събрание, нека Радев да внесе неговия проект за Конституция, това събрание да го реши. Свикваме ВНС, решаваме всички проблеми, защото там всички са мажоритарни гласове и започваме начисто. Това са вариантите, които политиците трябва да разгледат”, посочи Бойко Борисов.

Борисов: Печелим парламентарни избори за пети пореден път (ВИДЕО)

„Много е лесно да протестираш, но някой трябва да работи. Сега е техният ред. Заради нашите избиратели сме длъжни да предложим вариант. От заявките, които чувам надали ще стане, но след това да се съберат и да си направят правителство. Тогава, само след няколко месеца, хората ще сложат на везната. Това сме го гледали при Орешарски, сега ще го гледаме в по-лош вариант. Нека съм лош пророк, нека е обратното. Нека се стегнат, пожелавам им успех. За мен е важно България да има стабилно управление", категоричен бе той.

Борисов направи и свой прочит на резултатите от вота.

„Ако погледнем отзад напред ГЕРБ е най-малко нехаресваната партия – 70 и няколко процента не я харесват. Но пък Мая Манолова 96% не я харесват. Христо Иванов 90% не го харесват. Можеш ли с 96% нехаресване да твърдиш, че ще си омбудсман на народа”, запита премиерът.

 

 

Слави Трифонов със симптоми на COVID-19

ВОТЪТ ЗАД ГРАНИЦА: Коренно различни резултати от тези в България

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ ЧЕТЕТЕ ТУК