Юрий Асланов: Президентът може да бъде медиатор за формиране на правителство в рамките на този парламент

"Неуместно и незаконно би било спиране на избрани депутати да влязат в Народното събрание, независимо от коя партия са", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" политологът Румяна Коларова относно идеята да бъде попречено на народни представители от ГЕРБ и ДПС да влязат в сградата.

Тя допълни, че не бива да се преминават границите на някаква нормалност в говоренето между отделни политически формации.

Валерия Велева: Бяхме свидетели на безидейна предизборна кампания

Според нея сега е моментът партиите на протеста да покажат как могат да управляват и трябва да им се даде възможност да формират правителство.

"За да се формира правителство от системна партия, е нужна подкрепа поне на една от протестните", категорична бе Коларова.

За нея въпросите при "Има такъв народ"  са дали въобще ще искат да направят правителство и дали могат да направят такова.

Първан Симеонов: Правителство може да се образува или около ГЕРБ, или около БСП (ВИДЕО)

Политологът заяви още, че не може да се прави сравнение между Слави Трифонов, който е с политическа биография от началото на прехода,  и Румен Радев, който е нов човек, а като партия на президента може да се окачестви „Изправи се! Мутри вън!“, не и другите.

Тя е убедена, че ако има демонстративен отказ да се прави правителство, тези които откажат, ще загубят при следващи избори.

Румяна Коларова смята, че честността на изборния процес не зависи основно от законовата рамка, а от голяма избирателна активност и от дейни наблюдтели и застъпници.

В предаването социологът Юрий Асланов бе категоричен, че не е възможно да бъде  попречено на депутати от ГЕРБ и ДПС да влязат в парламента.

Татяна Буруджиева: ГЕРБ неизбежно ще предложат кабинет (ВИДЕО)

Според него трябва да се прочете по друг начин вотът на хората, които са поставили партиите в затруднено положение, за да видят как ще се справят.

Той информира, че активността е била около 50%, близо до обикновената за парламентарни избори.

Социологът смята, че БСП е големият губещ от тези избори и не вярва, че чрез първия мандат може да се направи правителство, защото това би взривило обществото.

"Избори през юли ще дадат същия резултат с малко повече гласове за новите формирования", предвиди той.

Юрий Асланов вижда шанс за президента да влезе в ролята на медиатор и да подпомогне сформиране на коалиция в рамките на този парламент.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.