Това обяви на брифинг депутатът Ангел Джамбазки

ВМРО не признава изборните резултати от Турция, но признава официалните резултати. Това обяви на брифинг депутатът Ангел Джамбазки. Той благодари на всички, участвали в изборите, както и на избирателите.

Каракачанов: ВМРО не спечели тази битка, но тепърва предстои „войната“

„Резултатите са такива,каквито са и ние признаваме изборния резултат. Приемаме оценката, която получихме. Ротацията във властта е нещо нормално. За ВМРО не е на живот и смърт да имат представители в Народното събрание. За нашето близо 30-годишна нова политическа история сме били няколко пъти част от Народното събрание и един път част от управлението. В ротацията няма нищо извънредно, непоправим и трагично, Резултатът е ясен и мандатът е ясен”, каза още той.

ВОТЪТ ЗАД ГРАНИЦА: Коренно различни резултати от тези в България

"Партиите, които изразяваха желанията и волята на протеста, имат подкрепа и те трябва да имат възможност да реализират този мандат. Ако трябва да гледаме чисто егоистично, ние би трябвало да искаме реванш веднага. Но това е много тяснопартиен интерес. Интересът на българската държавност, на българската общественост, на българските граждани в тази ситуация, изисква да има стабилно и ползотворно управление.", обясни Джамбазки и поздрави и привества тези, които са представени в Народното събрание.

Каракачанов: Може да се коалираме с всички други, но не и с ДПС (ВИДЕО)

Той им пожела също да постигнат съгласие, да се обединят и да излъчат правителство и управление. Според него обратното би било във вреда на интересите на българските граждани, както и на много системи като здравна и икономическа.

Джамбазки представи екип от млади хора, с които ВМРО е работила по време на изборите в Турция. Именно с тях партията подава сигнал за нарушение по време на изборите в южната ни съседка. Джамбазки предлага в отворено писмо до Конституционния съд да бъдат оспорени резултатите от секциите в Турция.

Каракачанов: Партиите трябва да поставят интереса на държавата над политическите си амбиции

"Смятаме, че по време на изборите бяха извършени множество съществени нарушения по смисъла на изборния кодекс, грубо погазващи разпоредбите на закона, които са основание за преразглеждане на резултатите във всяка една секция, тъй като са повлияли на крайния резултат и са явно основания за касация", обясни Джамбазки.

Сред нарушенията са разговори между членове на секциите на език, различен от българския, незаконосъобразно попълване на декларации по образец, нарушаване на забраната за агитация в изборния ден, нарушаване на правилата за преброяване на гласовете от страна на СИК.

"Хората бяха докарани на групи да гласуват за една партия, те не знаеха как да се подпишат дори, голяма част бяха неграмотни", разказа един от застъпниците на ВМРО в турските секции.

Участник в изборите в секция в Бурса допълни, че е свидетел как е нарушен чл. 229 от Изборния кодекс, който забранява изнасяне на изборни книжа от секциите. "Масово се изнасяха изборни книжа", посочи застъпникът на ВМРО в тази секция.

 

 

Христо Иванов, който е бил председател на секция в Измир в изборния ден, разкри, че нарушенията са започнали още преди отварянето на секциите. "Установихме надраскани списъци предварително", посочи той и открои няколко нарушения. "В моята секция почти не се говореше на български. Говореше се на турски. Влизаха избиратели, на чиито ръце бяха изписани с химикал 9-ки и ДПС. Представител на изселническите движения влизаше зад кабинките и агитираше. Влизаше, уж за да помогне, защото били възрастни хора. Въпросните декларации бяха попълвани от представители на изселническите организации. Избирателите идваха с попълнени и подписани декларации. А трябва само пред нас – членовете на комисията, да бъдат попълвани. Около 20% от вота в моята секция е неправомерен – на хора с неправилно попълнени декларации", заключи Иванов.

Джамбазки също разказа за изборния ден – той е обиколил няколко секции. Имаше агитация в самия изборен ден. Той показа снимка на образец на бюлетина, на която е отбелязан номер 9 – не с химикал, а издълбан. В близост около секциите изобилстваше от агитационни материали на ДПС.

Опашки и удължен вот: Как премина изборният ден в Турция?

"Искам да подчертая, че това оспорване на резултатите няма да доведе до това ВМРО да влезе в Народното събрание. Дори всички гласове в Турция да бъдат обявени за недействителни, което не е възможно, това няма да промени резултата, така че да размести партиите, които влизат в Народното събрание. Дори е възможно да доведе до пренареждане на поредността на партиите при влизане в Народното събрание. Така че например коалиция "Демократична България" да измести ДПС. И въпреки, че тази коалиция е наш ярък политически противник, все пак е съставена от български партии. Колкото по-назад е етническата партия, толкова по-добре", заяви Джамбазки.