Това отчете Комисията на брифинг в неделя

Вече са ясни имената на депутатите в новото 45-о Народно събрание. От Централната избирателна комисия публикуваха списъците. Приключи преброяването на бюлетините и преференциите, както и заявяването на откази на някои от избраните.

ЦИК обяви имената на новите депутати (СПИСЪК)

Някои от новите депутати ще прекрачат прага на Народното събрание за първи път, други се завръщат след дълго отсъствие. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се отказа от депутатското си място. Той не е единственият, като още 14 души са направили това.

От ЦИК обявиха, че въпреки трудностите изборите са законосъобразни. „Независимо от появилите се обществени нагласи, породени от тежката обстановка заради пандемията, сложните изборни книжа, ние изпълнихме нашите задължения съгласно Изборния кодекс”, обясни председателят на ЦИК Александър Андреев.

 

 

400 са сигналите и жалбите около вота, които са постъпили в ЦИК. Тепърва ще предстои анализ, след който от комисията ще направят и предложения за законови промени.

Решението част от депутатите да бъдат заличени от изборните списъци по тяхно желание беше атакувано в съда от гражданско сдружение. От ЦИК ще изчакат решението на магистратите.

Трифонов благодари на избирателите, Нинова му предложи подкрепа (ОБЗОР)

Предстои президентът да насрочи дата за първо заседание на 45-о Народно събрание, където новите 240 народни представители да положат клетва.

Шест партии намират място в новия парламент. ГЕРБ/СДС ще имат 75 депутати. „Има такъв народ” - 51. БСП ще разполага с 43 народни представители, ДПС с 30, „Демократична България” - 27, а коалицията „Изправи се! Мутри вън! 14.