През последните дни военните са използвали тежка артилерия срещу цивилни

Броят на убитите след военния преврат в Мианма достигна 700 души след нова ескалация на насилието през уикенда, информира БТА.

Според неправителствената организация Асоциация за подпомагане на политическите затворници най-малко 701 души са били убити при бруталните репресии на силите за сигурност срещу протестиращи.

Заключиха извън посолството посланика на Мианма в Лондон

Само в петък са били убити 82 души в югоизточния град Баго, съобщи асоциацията. Местни медии информираха, че военните са използвали тежка артилерия срещу цивилни.

"ООН в Миамна следи събитията в Баго и съобщенията, че е била използвана тежка артилерия срещу цивилни, както и че е била отказана медицинска помощ на ранените", написа в Twitter бюрото на ООН в Мианма и призова да спре насилието и ранените да получат медицински грижи.

След като военният преврат на 1 февруари свали от власт цивилното правителство, а лидерката му Аун Са Су Чжи беше поставена под домашен арест, гражданите на Мианма протестират почти всеки ден въпреки бруталните репресии.

Полицията стреля срещу протестиращи в Мианма

Армията използва бойни боеприпаси срещу демонстрантите, а близо 3000 са задържани, според Асоциацията за подпомагане на политическите затворници. Има и сведения, че те са подлагани на мъчения.
Протестиращите обаче остават непреклонни и днес хората отново излязоха на улиците в цялата страна, отбелязва ДПА.