Избор на ваксини ще има от месец май, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов

Нови въпросителни около ваксината на AstraZeneca! Възможно е да се вземе решение тя да се прилага само на хора над 60 години. Решението ще бъде взето в следващите дни. От него ще зависи, какво ще се случи с хората, които вече са получили първа доза, както и тези, които искат и втора.

В същото време ваксинацията в така наречените „зелени коридори”, поне до май, ще продължи само с тази ваксина.

 

 

До края на седмицата няколко експертни съвета ще трябва да дадат становище как ще се продължи с ваксинацията с препарата на AstraZeneca за лица под 60 години, обяви здравният министър Костадин Ангелов.

До запитването се е стигнало след писмо на министъра на здравеопазването на Португалия. В него той настоява, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи използването на препарата за лица под 60 г.

Ако обаче се стигне до този вариант, това реално означава, че ваксинацията у нас почти спира. В момента РНК ваксини се поставят само по отделните фази, но не и в „зелените коридори”. Така масово хора могат да се ваксинират само с AstraZeneca.

 

 

В пунктовете за ваксинация в страната, с малки изключения, има само от ваксината на AstraZeneca. Ако тя бъде изтеглена, какъвто е единият от възможните сценарии, то ваксинацията реално спира. Интересът към Оксфордската ваксина обаче и сега е слаб, призна здравният министър.

„Интересът към AstraZeneca е спаднал до минимум. Единици са хората, които искат да си я поставят. Ваксините ще бъдат изтеглени, ако няма никакъв интерес към тях", обясни още здравният министър. Той отново увери, че ваксината е проверена и ефикасна.

Почти равен е броят на новите случаи на COVID-19 и на излекуваните за денонощие

Ако страната ни последва примера на други европейски държави и забрани ваксинацията с AstraZeneca на хората под 60 години, остава под въпрос – как ще се процедира с онези, които вече имат първа игла. От министерството все още нямат отговор.

„Ще дадем ясен отговор какво да направят с втората доза – дали да е ваксина на основата на информационна РНК, или да е от новата векторна ваксина на Janssen. Ще обсъдим и дали да удовлетворим желанието на онези, които искат да си поставят втора доза AstraZeneca, ако ваксината бъде спряна на територията на страната за съответната възрастова група”, каза Ангелов.

Избор на ваксини ще има от месец май. Дотогава запазените часове през Информационната система може да отпаднат. 

„Системата беше направена да работи в нормална среда, а сега системата е в ненормална, според мен - изтегляне на ваксини, липса на спазване на график. Тази система ще продължи да работи до края на годината, когато изчерпим необходимостта от поставяне на ваксини, тоест, заболяването бъде изкоренено”, каза здравният министър.

Днес страната ни е получила 62 010 дози от ваксината на Pfizer. Същите количества ще пристигат всеки понеделник до края на месеца. Следващият месеч се очакват 1 млн. дози, а след това и още 1,25 милиона. 

Първата доставка на препарата на Janssen се очаква на 16 април. Тогава трябва да пристигнат 14 400 дози. На 26 април пък се очакват 24 000 дози.

Здравните власти обмислят и как да облекчат достъпа на личните лекари до ваксините.

 

 

Почти равен е броят на новите случаи на COVID-19 и на излекуваните за денонощие

Училищата в страната отново отварят врати

Лекарите съветват: Имунитет след ваксинация, а не след преболедуване

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК