В класните стаи се завръщат до 40% от учениците

Училищата в страната отново отварят врати. Със заповед на здравния министър за срок от две седмици и при строги мерки за безопасност в класните стаи се връщат до 40% от децата или общо 450 хиляди ученици. Сред тях са както началните класове, така и учениците от 7-и, 8-и и 10-и клас. От 26-и април на чиновете ще седнат 5-и, 9-и и 12-и клас. Според предварителните разчети последни компютрите ще оставят учениците от 6-и и 11-и клас. Сочената за тях дата е 17-и май. 

Подготовка в училищата за завръщането на учениците

Учениците ще преминават през термокамери, ще се следи за носене на маски и струпване на много деца на едно място. Ако противоепидемичната обстановка бъде удължена, вероятно и ротацията на класовете ще продължи.

Лидия е в седми клас. Иска да кандидатства в езикова гимназия, но за да я приемат се нуждае от високи оценки на матурите.

 „Естествено, няма как да не се притеснявам за матурите, но мисля, че имам достатъчно знания“, споделя Лидия.

Въпреки важните изпити, които я очакват и фактът, че не всички уроци са преподавани присъствено, смята, че не трябва да отпада материал от матурата по български език: „Ако тази обстановка продължи и за следващия випуск, няма да бъде честно, ако те са с целия материал, а ние сме само с част от него“.

Учителката й е на различно мнение. „Според мен ще бъде хубаво да има намаляване на материала… Проблемът идва от това, че времето за упражнения ще бъде по-малко“, посочва Мария Казакова, чуител по български език и литература.

Дали материалът за матурите след 7 клас ще бъде съкратен ще стане ясно в края на месеца, но според ресорния министър пропуските на учениците не са големи. „Спрямо предходни години много училища и учители са по-напред в учебната програма, защото преходни години, ако погледнете, имахме грипни ваканции по 2-3 седмици, в които децата не учеха“, заяви образователният министър Красимир Вълчев.

По думите му, ако заболеваемостта сред учениците остане ниска, е възможно следващата учебна година да бъде изцяло присъствена.

В 51 СОУ „Елисавета Багряна” в София при влизане в училището учениците се поздравяваха и радваха, че отново са заедно. Днес в класните стаи влизат най-малките от първи до четвърти клас, разделени в две смени, както и големите ученици от 7, 8 и 10 клас. Промяна в противоепидемичните мерки няма.

Диана Тодорова е учител на четвърти клас. Вълнението през днешния ден е голямо, както за учениците, така и за учителите. 

"Учениците се справиха добре на онлайн обучението, но вълнението е неописуемо сега, при срещата им, защото нищо не може да замени един контакт и присъствието в клас", смята тя.

Кои ученици ще продължат да се обучават дистанционно (ЗАПОВЕД)

„Няма промени в организацията. Имаме два входа, различни междучасия, различни зони. Учениците са свикнали, както и ние. Първокласниците имаха само 1 месец дистанционно обучение. Според мен те успяха да наваксат и ще завършат навреме”, обясни директорът на училището Асен Александров. Сравнително малък е процентът на родителите, които са оставили децата си на онлайн обучение.

Въпреки подготовката, за учителите онлайн обучението крие много трудности, особено при изучаването на чужд език. Според учителката по италиански език Джулия учениците се справяли с онлайн обучението.

„Разбира се, на живо е по-лесно и за нас, преподавателите, и за учениците. Защото виждаме как се справят, какви са затрудненията. В Италия, например, обучението протича много по-трудно, тъй като интернет връзката е много по-слаба”, разказа тя.

Репортери: Василена Гръбчева, Запрян Запрянов