От "Демократична България" очертаха приоритетите пред новото Народно събрание

„Изборите свършиха. Откриваме едно Народно събрание, което всички се чудим дали ще го бъде. Откриваме го в неговия истински дом. Президентът Петър Стоянов каза преди време, цитирам по памет, че „парламентаризмът не е вар и тухли”. Тази сграда не е просто символ, тя е материализация на това,  да има прозрачен парламентаризъм в България, която ни свърза с най-добрите примери”. Това заяви от парламентарната трибуна Христо Иванов от ПГ „Демократична България”.

„Тук е мястото на българския парламент, а не Партийният дом. Говори се много за съгласие за диалог, трябва да има законност. Това е основното нещо, което искат българските граждани - законност, правила и здрави институции, за да може държавата да бъде модерна, европейска, свободна. Това,  което ни завещаха възрожденците”, посочи той.  

Манолова: Готови сме да предложим цялостна концепция за борба с корупцията

„Големият политически въпрос е ще го бъде ли изобщо това Народно събрание? Изглежда то ще успее да свърши само едно - да отстрани ГЕРБ и ДПС от властта. Въпросът е какво друго може да бъде направено в този парламент? Чертаят се обединителни линии и знаменатели, но преди това да се фокусираме върху това, което ни предстои. Защото трябва да си отговорим на въпроса дали този парламент заслужава да съществува?”.

По думите на Иванов пред Народното събрание има 10 приоритета - разделен в две групи. 

„Едната група е свързана с непосредствените кризисни ситуации,които следват от пандемията. Това е адекватна програма за доброволна имунизация, която ще помогне на страната да излезе от нови пикове на заразяване с вируса. Предлагаме и комплекс от мерки за икономическо подпомагане на предприятия и домакинства. Ключова задача в краткосрочен план за нас е България да стартира процедурата по плана за възстановяване и устойчивост”.

Нинова: В последните 3-4 месеца са изхарчени над 5 млрд. лева извън решения на НС

„Втората група приоритети - кризата на държавността. Проблемите на българската държавност не започват с това управление. Управлението на Борисов вероятно е най-явната проява на тези системни проблеми, заложени във фундамента на българската демокрация. Ако искаме да излекуваме България трябва да ги отстраним и да продължим с реформите”, подчерта Христо Иванов.

В следобедните часове от „Демократична България” обявиха, че са внесли първите си законодателни инициативи. В деловодството на Народното събрание е представен проектът на обединението за промени в Конституцията. От „Демократична България” предлагат още нова ЦИК и промени в изборното законодателство, закриване на спецсъдилищата и преобразуване на КПКОНПИ, въвеждането на електронно управление и намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК