„Трябва да направим пълна ревизия на сегашната изпълнителна власт", каза още тя

„Премиерът и финансовият министър да отчетат пред нас реалното финансово състояние на държавата и да внесат актуализация на бюджета. В последните 3-4 месеца са изхарчени над 5 милиарда лева извън решения на Народното събрание. В резерва има свободни средства в размер само на 1,4 млрд. лв. извън заделените от закона в Сребърен фонд, Фонд "Козлодуй" и т.н. Има опасност да посегнат на Сребърния фонд, в който има 3,3 млрд.”. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група за началото на 45-ото Народно събрание.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Затова внасяме днес в деловодството на парламента, промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничават правата на премиера, който и да е той, да бъде ограничен във възможността да харчи безконтролно парите на хората. Припомням, че четири години внасяме този закон, но той се отхвърляше от мнозинството. Бяхме сами в опозиция в предишния парламент и не успяхме. Вярвам, че сега ще го направим по принципни съображение да сложим ред в управлението на финансите на страната", каза още тя. 


И допълни: "Продължавам с желанието всички корупционни действия, сделки и скандали да бъдат разследвани, да се носи отговорност и да има справедливост към виновните”.

НА ЖИВО: 45-ИЯТ ПАРЛАМЕНТ: Новите 240 положиха клетва

"Предлагам Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство до съставяне на ново и то да не сключва договори за концесии", каза още лидерът на БСП. "Внасяме днес  пакет от закони, които касаят помощ на малкия и среден бизнес, спешни решения за удължаване, на кредитна ваканция, помощ на икономиката и откриване на работни места, помощ за домакинствата и младите семейства", посочи тя.

Според нея възстановяването на парламентаризма е основна и приоритетна задача. "ГЕРБ и присъдружните им партии в предишните мандати поставиха в подчинена роля на един човек и министър-председателя и с това погазиха Конституцията", каза Нинова.

По думите й трябва да се възстанови блиц-контрола, да се спре порочната практика на внасяне на закони без оценка на въздействието и ревизия на лобистки текстове в закони, обслужващи частни интереси, да се приеме на трайно и устойчиво законодателство, което гарантира прогнозируема бизнес среда.

Мика Зайкова: Дано съм добра орисница на 45-ото Народно събрание

"Трябва да направим пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт. Предлагам да започнем със следното: Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство до съставяне на ново върху сключване на договори за продажби, концесии, назначения и удължаване на срокове по договори и бордове и ръководства на комисии и агенции . В момента текат усилено такива процеси", каза още лидерът на БСП.

„Искам да пресека всякакви спекулации, които манипулират общественото мнение - не преговаряме със задкулисието за власт и пари, не правим скрити договорки, нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент. Ние сме за открито, стабилно, честно и смело управление, за компетентно правителство, което да гарантира перспективата за България и за благосъстоянието на българския народ”, посочи Нинова.

Тя беше категорична, че от БСП няма да подкрепят правителство на ГЕРБ. „Бихме подкрепили правителство на „Има такъв народ" по политики, насочени към разграждане на порочния модел на управление и градеж за България. Ако те не предложат правителство и ако и когато третият мандат бъде връчен на нас, партията ще реши какво да прави. Пожелавам ви мъдрост и решителност. Сигурна съм, че всички осъзнаваме отговорността си в този ключов за България момент. Нека да я носим достойно”, каза още лидерът на БСП.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК