Говорят хората, които познават лидерите на първите три партии още от деца

Към политика през очите на избирателите - говорят хората, които познават лидерите на първите три партии още от… деца. От Банкя до Учин дол, но през село Крушовица - какви са нагласите на хората в родните места на Бойко Борисов, Слави Трифонов и Корнелия Нинова?

РАВНОСМЕТКАТА ЗА КАБИНЕТА: Как протече мандатът на „Борисов 3”

На 16 километра от Министерския съвет.  Банкя – родното място на Бойко Борисов.

„Ние се майтапим, че всички банчени сме роднини с него”, споделя Марина Мерджанова. И точно по роднински, повечето са готови да го защитават. И да нападат чуждите.

„Виждам промени, откакто той е премиер, навсякъде. Пътищата са много важни, инфраструктурата”, смята Мая Михайлова.

45-ИЯТ ПАРЛАМЕНТ: Новите 240 положиха клетва (ВИДЕО+СНИМКИ)

И въпреки, че всички, които срещаме в Банкя, подкрепят Борисов, то резултатите от изборите показват друго. В родния му град на 4 април гласуват 5 175 избиратели, 1607 от тях дават гласа си за ГЕРБ/СДС.  742 подкрепят "Има такъв народ", а 642 - БСП.

Село Крушовица се намира точно на 164 километра от Министерския съвет. И е родното място на Корнелия Нинова. Тук хората са разделени на три. Първите твърдо застават зад лидера на социалистите.  Други защитават  Бойко Борисов. Трети казват, че след тези избори се надяват на промяна, която виждали в лицето на Слави Трифонов.  И в него обаче не вярвали съвсем. 

В Крушовица гласуват 641 души, 173 от тях подкрепят БСП, 162 - ГЕРБ/ СДС, а "Има такъв народ" е спечелил вота на 99 гласоподаватели. 

 

 

А лидерът на „Има такъв народ” прекарва  детството си точно на 152 километра от Министерския съвет. В плевенското село Тодорово, по-известно със старото си име – Учин дол.  По-възрастните хора в селото на Слави имат и своите си спомени с него. Като дядо Илия, негов бивш съсед, с когото често си ходели на гости. Разказва, че с бащата на Трифонов били големи приятели, а Слави от дете бил умен, за това сега вярва, че "той ще ни оправи".

ОКОНЧАТЕЛНО: Вече са ясни имената на новите 240 депутати

„Имаха едно прасе 200 кг и го заколихме. Тогава идва и Бойко Борисов. Като празнувахме Коледа и идва - пихме, ядохме на воля”, разказва дядо Илия.

И докато едни вярват, че  промените няма да са за добро. Други са готови да дадат шанс на Трифонов.

„Имаше смелостта да казва на политиците какво мисли и да изразява гледната точка на обикновените хора”, смята Десислава. А обикновените хора казват, че се вълнуват от това, което предстои. Но най-вече ги интересува какво ще стане, след като някой заеме премиерския стол.