Третият кабинет на Борисов е първият, изкарал мандата си от 12 години насам

Какво успя и не успя да постигне първият кабинет, изкарал мандата си от 12 години насам? Третият кабинет на Борисов се роди коалиционно на 4 май 2017. С подкрепата на „Обединените патриоти”, част от които все още беше и „Атака”, Борисов и министрите му положиха клетва.  Сред първите му задачи беше българското европредседателство.

Борисов депозира оставката на Министерския съвет

„Ние показахме, че решаването на натрупаните проблеми и противоречия трябва да се постига чрез диалог”, заяви тогава Бойко Борисов. Приоритетите на България начело на Евросъюза бяха приобщаването на Западните Балкани, както и развитието на кохезионните фондове.  

Първата промяна в кабинета „Борисов” 3 дойде след катастрофата при Своге, когато трима министри загубиха постовете си.  Удар върху управлението нанесе и „Апартаменгейт”, когато Цецка Цачева и вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов се разделиха с постовете си.

Борисов излиза в отпуск

Най-тежкото изпитание – и за управлението, и за нацията, дойде в началото на миналата година с появата на коронавируса. Правителството създаде Национален оперативен щаб и въведе извънредна епидемиологична ситуация. Мерките, приети нееднозначно, целяха подготовка на здравната система за сблъсъка с пандемията.  Година по-късно, премиерът оцени действията си така: „Ние управляваме по най-добрия начин пандемията и колегите го оценяват!”.

В условията на коронакризата България успя да получи и покана за така наречената чакалня към Еврозоната. Прогнозите за въвеждането на еврото у нас са за 2024 година. Междувременно, се стигна до война между институциите:

„Президентът Радев си позволява да ме следи с дрон. Непрекъснато! Като кажа на охраната, че ще сваля този дрон, те отиват, предупреждават го и той го сваля”, каза Борисов.

Националният оперативен щаб прекратява дейността си

Влизането на прокурори в президентството пък доведе до продължителни протести с искането за оставките на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Протестите доведоха до нов ремонт на кабинета и предложение за свикване на Велико народно събрание.

А една от последните стъпки на кабинета, вече в оставка, от днес, е закриването на Националния оперативен щаб. Според съобщението на Министерския съвет този орган за координация на борбата с пандемията спира работа от днес.