Партията е на консултации при държавния глава

Представители на „Има такъв народ” се явиха на консултация при президента Румен Радев преди връчването на мандат за съставяне на правителство. При държавния глава са Филип Станев, Тошко Йорданов и Виктория Василева от партията на Слави Трифонов.

 

 

„С гласа си българските граждани отредиха изключително отговорна роля на вашата партия - в 45-ото Народно събрание и в цялостния политически дневен ред на страната”, каза президентът, като посочи, че към партията са насочени очакванията на българските граждани.

Слави Трифонов с коментар за мажоритарния вот

Радев отчете, че предизвикателствата пред България са огромни заради пандемията, социалната и икономическата криза и необходимостта от внасяне в срок на ефективен план за възстановяване и устойчивост.

„Това налага оперативно и отговорно правителство, възможно най-скоро сформирано с устойчива парламентарна подкрепа”, уточни президентът.

Снимка: БТА

Държавният глава посочи, че с ГЕРБ са дискутирани възможността те да съставят правителство, както и готовността им.

„Аз не искам да се превръщам в човек, който предсказва какво ще се случи. Това ще го кажете вие - българските народни представители в Народното събрание. Вероятността съществува. Ако правителството на ГЕРБ-СДС не бъде прието в парламента, ако изобщо бъде внесено, отговорността идва при вас. Затова се надявам да чуя вашите намерения и готовност за съставяне на правителство. При какви условия вие бихте съставили, каква е вашата ценностна рамка и граница на компромис? Много е важен диалогът, който надявам се вече водите с другите парламентарни групи. Вашата роля е отговорна и очакванията към вас ще растат”, добави още Радев.

"Има такъв народ" внася предложения за промени в Изборния кодекс

Изказването на зам.-председателя на „Има такъв народ” Тошко Йорданов започна с това, че от партията са щастливи, че президентската институция, в лицето на Радев, спазва Конституцията и законите на страната.

„Вие вървите абсолютно по закон, което е дълг на президентската институция и ви благодарим, че го правите. Ние, като политическа сила, също мислим да го правим - да спазваме Конституцията и законите, такива, каквито са. Да, Народното събрание има законодателна инициатива, то може да променя законите и това е неговата роля. В момента обаче те такива, каквито са, ще трябва да бъдат спазвани от всички, независимо дали им харесва, или не. Така че ние ще обсъдим, надявам се конструктивно, какво мислим в така създалата се ситуация”, добави Йорданов.

 

 

След края на срещата с Радев Тошко Йорданов заяви, че в коалиция с партии от статуквото „Има такъв народ” няма да влезе. 

„Ако изобщо може да се стигне до кабинет, той е с другите две партии от протестите. Така че, каквото сме казали, това ще направим. Всяка една политическа партия, която и да е тя, отишла към парламента, трябва да е наясно с отговорностите, които носи. Ние ще направим това, което сме казали преди изборите”, обясни той.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК