Президентът провежда консултации с парламентарните партии

Третата парламентарна сила - БСП, се яви на консултации при президента Румен Радев. Той ще се срещне с шестте представени в Народното събрани партии, преди да започне връчването на мандатите за съставяне на правителство.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Консултациите с вашата група са важни, най-малко по две причини. Хилядите български граждани, които ви подкрепиха и на тези избори, свързват с вас надеждата си за по-социална, солидарна и справедлива България. И второ - вашият дългогодишен опит и традиции в парламентаризма са изключително важни за намиране на баланс”, приветства партията президентът.

 

 

И при срещата си с БСП президентът отбеляза, че предизвикателствата пред страната са значими и изискват съставяне по възможно най-бързия начин на отговорно и оперативно управление в лицето на един нов кабинет.

„Както заявих в речта си пред Народното събрание, този кабинет не може да бъде плод и на безпринципни коалиции. Те само могат да задълбочат кризата. Затова и тук виждам вашата роля, с вашата мъдрост да търсите онези пресечни точки на приоритети, на ясни цели, на отговорност, чрез активен диалог в 45-ото Народно събрание”, каза още държавният глава.

ГЕРБ: Готови сме и за опозиция, и за управление, и за избори (ВИДЕО+СНИМКИ)

Радев отчете, че при динамичната и сложна, по думите му, обстановка не изключва, на базата на консултациите, хипотезата и за връчването на трети мандат.

Пред президента лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че от партията имат последователна политика, ясни и конкретни решения. Помагало им това, че през последните четири години са отстоявали политиките си и имали опит.

„Нашата партия смята, че трябва да се състави стабилно правителство предвид тежката криза - икономическа, здравна и социална. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Смятаме, че този модел на управление трябва да бъде приключен и да се промени”, уточни тя. 

Радев към „Има такъв народ”: Към вас са насочени очакванията на българите

Нинова отново заяви готовността си за подкрепа към „Има такъв народ”, ако бъдат потърсени за консултации. Това обаче ще стане при следните условия:

„Да се предприемат спешни и важни стъпки за преодоляване на икономическата, здравната и социалната криза. Стъпки, ориентирани най-вече в помощ на хората, домакинствата и икономиката. На второ място - да се започне обективна и задълбочена ревизия на управлението на Борисов. На трето - бързи и конкретни стъпки по Плана за възстановяване и устойчивост и на четвърто - нови изборни правила, които да гарантират прозрачност и честност на изборите”, обяви Нинова.

Тя допълни, че от БСП са абсолютно готови по тези четири приоритета, защото работят по тях от четири години.

БСП ще гласува против кабинет на ГЕРБ - ще подкрепи "Има такъв народ", но под условия

Ако се стигне до връчването на трети мандат и той стигне до БСП, Нинова обясни, че тогава ще се съберат колективните органи на партията и ще се вземе решение какво да бъде направено.

След срещата с президента Нинова обобщи, че са били препотвърдени ясните, принципни и последователни позиции на БСП. Първо - че няма да бъде подкрепен кабинет на ГЕРБ и че ако от „Има такъв народ” предложат правителство, БСП няма да участва в него и няма да предлага министри, но ще се отзове на консултации.

Нинова се обяви за продължаване работата на новия парламент, както и за опити да се състави правителство.

 

 

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК