Вашият глас, мнение и експертиза са важни, подчерта държавният глава

"Знаете, че днес целия ден е отреден за консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство. Вие сте последната група в този график, но искам да подчертая дебело, че вашето присъствие на тези консултации е изключително важно. Защото във Ваше лице една голяма част от българите на протеста, голяма част тези, търсещи по-силна социална защита и справедливост,  намериха представителство в българския парламент. Тъкмо затова вашият глас, мнение и експертиза са важни". Това заяви президентът Румен Радев пред представителите на „Изправи се! Мутри вън!”, които участваха в консултациите за съставяне на правителство.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

По думите на държавния глава страната ни е изправена пред редица предизвикателства. "Точно те диктуват ние да намерим бързо решение за съставяне на легитимно правителство с широка парламентарна подкрепа. Тези предизвикателства налагат отговорни решения, а те изискват яснота и подкрепа. Вие вляхте в парламента нова енергия и дори страст. Това е добре, защото дебатът трябва да се води там, където му е мястото – в българския парламент". посочи президентът Радев. 

"Надявам се, че тази нова енергия и страст ще се трансформират по най-бързия начин във воля за политическа промяна и разчитам много на вашия опит. Търсим баланс между необходимите и бих казал задължителни законодателни промени и времевия хоризонт, в който да бъде съставено едно бъдещо правителство, което да бъде изразител и носител на тези промени. Нуждаем се от такова правителство и като президент съм длъжен на тези консултации да изчерпим всички възможни хипотези. Защото обстановката е особено динамична", подчерта държавният глава. 

Румен Радев към ДПС: Пред вас също стои въпросът и за трети мандат

"Приветстваме прозрачността, с която президентската институция провежда процеса на консултации с парламентарните сили. Нашата ПГ е платформа на обикновените хора и гражданите и сме изпратени в парламента, за да защитаваме техните интереси. Виждаме нашите приоритети в четири основни посоки – това са проблеми, търсещи решение, какавото очакват българските граждани", посочи председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова. 

Тя изброи приоритетите на формацията. Първият е свързан с умелото управление на пандемичната криза. Вторият – очаквания за незабавна икономическа подкрепа – както за бизнеса, така и за домакинствата и уязвимите групи. Третият приоритет е свързан с очакването на българите за стабилно парламентарно мнозинство, което да осъществи реформи в съдебната система. "На четвърто място хората очакват от нас сформирането на стабилен кабинет, който да застане зад тях и да върне доверието им в институциите", завърши Манолова.

ГЕРБ: Готови сме и за опозиция, и за управление, и за избори (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Смятам, че е редно да очертаем кръга от отговорности на нашата парламентарна група. Няма да подкрепим правителство, излъчено от г-н Борисов и партия ГЕРБ. Българският народ на изборите даде заявка, че иска промяна, а не възпроизвеждане на статуквото", подчерта Манолова. 

По отношение на евентуален трети мандат, Мая Манолова коментира, че евентуалното връчване на такъв е слабо вероятно да бъде насочено към парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!", предвид факта, че разполагат с 14 народни представители. "Но смятаме, че третият мандат също би бил възможност за осигуряване на взаимодействие на формациите на промяната за реализиране на принципа "Съединението прави силата" през формациите на протеста", каза Манолова и добави, обръщайки се към президента, че е негова отговорността на кого ще връчи такъв - дали на формация, която представлява промяната, и което би дало възможност за сформиране на кабинет на промяната.

Тя подчерта, че на ход в втората политическа сила „Има такъв народ”, която биха подкрепили, защото първата сила, която ще получи мандат е токсична и няма да сформира кабинет, защото няма да бъде подкрепена.

„Хората казаха ясно, че искат стабилен кабинет, който да е кабинет на промяната, който да е сформиран публично пред очите на хората и с ясна подкрепа – прозрачно и с ясни цели”, посочи Манолова. По отношение на третия мандат  тя заяви, че той е отговорност на президента. „Той трябва да бъде даден на формация на промяната, а не на статуквото”.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК