Учените остават почти месец повече на остров Ливингстън

"COVID-19 възпрепятства и експедициите на Антарктида, поради тази причина и аз пропуснах да посетя континента тази година. Но пандемия там не може да има, понеже има много строги мерки. Има задължителна  карантина в градовете, които са порта към Антарктида", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт.

Той добави, че са заминали само логистици. Основната задача на шестимата е била да стегнат къщите и цялата база, което е много важно, защото там всичко бързо се амортизира. Помогнали са много и на учените в техните проекти.

Професор Пимпирев заяви, че се работи по Национална полярна програма от 5-6 години и науката в тези експедиции е най-важната.

Полярникът се чувства еднакво добре в България и на ледения континент, а в българската база всичко е минало през ръцете му и там му е много мило.

Той разказа, че е имало е много предизвикателства в тазгодишната експедиция. Било е пред провал връщането на хората, но след преминаване през карантина са успели да се качат на чилийски кораб.

Професорът предположи, че ако не бяха се върнали, щяха да презимуват там и да се хранят с тюлени, като първите изследователи на ледения контитент.

"Антарктида е лакмусът за климата на Земята, този континент не е замърсен от присъствието на човека и климатичните промени там се отразяват веднага и най-явно.

Проф. Христо Пимпирев подчерта, че Антарктида се е променил визуално, в началото е имало много снеговалежи, а сега снегът се отдръпва, глобалното затопляне променя ландшафта.

"Това са притеснителни сигнали, затова има научни програми, които изследват прпоцесите и се взимат решения", заключи той.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.