Причините за инцидента се изясняват

Четири вагона (цистерни с гориво) от товарен влак на частен товарен превозвач са дерайлирали в междугарието Ветово-Сеново. Това се е случило снощи в 1:05 ч., съобщават от Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Пострадали при инцидента няма. Районът е отцепен от Гражданска защита.

Аварийни екипи на пожарната и НКЖИ са на място. Разрушен е повече от 2 км железен път. Композицията се състои от 28 вагона и се е движила по направление гара Русе разпределителна-Белозем.

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев заяви, че прокуратурата разследва инцидента с дерайлиралата влакова композиция.

"В прокуратурата има утвърден план за работа при крупни аварии и катастрофи. На място са следователи от Окръжната прокуратура в Русе. За случая е уведомен главният прокурор и заместник-главният прокурор, като с тяхно съдействие очакваме най-добрите специалисти по подобни произшествия да дойдат на място и да ни помогнат при извършването на огледа. Част от тях са участвали при разследването на жп инцидента на гарата в Хитрино", обясни Георгиев.
По време на разследването предстои да се установи има ли нарушени правила за безопасност при движението на жп състава и дали това има връзка с инцидента.

Локомотив се запали в движение

Георгиев съобщи, че тримата машинисти, които са управлявали композицията, не са употребили алкохол. Те се намират на разположение на следователите и ще се работи с тях в най-скоро време.

Композицията е била с два локомотива - един в началото и друг в края. Два от вагоните - в предната и в задната част, са били празни, като превантивна мярка за безопасност.
Георгиев обясни, че няма опасност, тъй като има малък разлив на гориво. "Информацията е, че от един от преливниците при обръщането на цистерната има малък разлив на гориво, който не е създал опасност за околната среда. След обезопасителните мерки считаме, че няма опасност от екологична или друг вид катастрофа", каза още окръжният прокурор.

Той обясни, че няма опасност за населените места в района. Най-близкото е град Ветово, което се намира на около пет километра от произшествието.

Георгиев коментира, че потенциална опасност е съществувала заради вида на транспортираното гориво и неговото количество.

"Според нас има фактическа и правна сложност за установяване на причините за произшествието и установяване на виновните", заяви той.