Според някои това е начин да се сложи таван на някои харчове

Скандали за заплатите на депутатите. По искане на „Демократична България” вчера беше решено народните представители да могат да получават допълнително възнаграждение в размер на до 25 процента от заплатата, ако са вършили допълнителна работа. Според вносителите - това е начин да се сложи таван на харчове, които иначе нямат лимит. Според други депутати - така реално заплатите им рязко се увеличават.

От парламентарната трибуна, от „Демократична България” защитиха въведения таван. „Абсолютно измислена драма. До сега не е имало ограничение. И потенциално - възможност всяка сума да бъде дадена за някакви заслуги. Виждам пропаганда и предизборна борба, от която се лъже зверски - включително от премиера”, заяви Христо Иванов от „Демократична България”.

Мика Зайкова: Трябва да замразим депутатските заплати, докато трае кризата

От ГЕРБ имат друг прочит. „Вчера си гласувал 25% повече - пък днес - излизаш да говориш за някакви популистични неща… звучи ми като оправдание. Когато го напишеш в закон и объркаш точката или запетайката-  ти го пишеш. После и да обясняваш е късно”, заяви Маноил Манев от ГЕРБ.

„Никога не сме получавали такива допълнителни средства, така че няма какво да коментираме по този въпрос”, посочи и Тома Биков от ГЕРБ.

А според дългогодишни парламентаристи такива пари не са били давани преди изобщо - без значение със или без таван.

„Никога по този ред не са получавани не 25% отгоре а и 1 ст . Това го заявявам категорично. Който твърди, че заплатите на народните представители са увеличени с 25% - лъже безогледно”, категоричен е Хасан Адемов от ДПС.

От „Има такъв народ” пък казват, че не са се стремили към депутатски облаги - като лични автомобили или допълнителни пари. „Абсурдно е да има нещо което да няма горни граница”, заяви Виктория Василева.

„Изправи се! Мутри вън!“ предлага намаление на депутатската заплата до средната за страната

А в тези спорове, левицата поиска друго. „Заплатете на депутатите да бъдат замразени от последния месец на 44-то Народно събрание. Искаме и премахване на сегашния механизъм заплатите да се актуализират на всеки 3 месеца”, поиска Кристиян Вигенин от БСП.

Мая Манолова стигна още по-далеч - депутатската заплата да бъде намалена на 1400 лв. „Не е честно, не е справедливо и не е морално, докато хората с увреждания изнемогват и нямат лични асистенти, в същото време лицата, които са назначени да работят за хората, да получават заплата от хиляди левове”, категорична е тя.

Основната заплата на депутатите се определя според средното възнаграждение в страната за тримесечие. Така в момента най- ниската депутатска заплата, преди различните бонуси, е 4884 лв.