Всички филми финалисти са били номинирани за „Оскар”

В седмицата, в която се връчват най-престижните филмови отличия, решихме да ви разкажем за едни други, не по-малко важни награди. Европейският парламент ще връчи наградата LUX, която е израз на подкрепата към кинолентите, които повдигат важни житейски и социални въпроси. Новото тази година е, че освен евродепутатите, право на глас ще имат и зрителите. Кои са номинираните продукции и какво още трябва да знаем преди голямата церемония – разказва Николай Беремлийски.

Европейски филми, посветени на европейски ценности - под този надслов ще се проведе връчването на наградата LUX за 2021 г. Редица киноленти, които повдигат актуални политически и социални въпроси, ще се борят за престижната награда и високата оценка, както на депутатите в Европейския парламент, така и на публиката.

В АВАНС: Мария Бакалова даде ексклузивно интервю за NOVA преди „Оскарите” (ВИДЕО)

Любопитното тази година е, че всички филми финалисти са били номинирани за „Оскар”. От европейския парламент предвиждат и безплатни прожекции, които биха могли да помогнат на публиката да избере своя фаворит. Трите филма, които са номинирани за престижното отличие тази година са „Тяло Христово” на Ян Комаса, “Колектив” на Александър Нанау и „Още по едно”, дело на режисьора Томас Винтерберг.

Гласуването ще продължи до 23 май 2021г., а на 9 юни филмът победител ще бъде обявен на специална церемония в сградата на Европейския парламент.

Може да гласуваме на: https://luxaward.eu/en.

Репортер: Николай Беремлийски