Премиерът в оставка се срещна с министрите си

"Вчера президентът Радев, садейки поредното дърво, каза правителството да работи. Ние се надявахме по-рано да ни остържат, а той иска да работим. В същото време малките партии ни наложиха противоконституционно мораториум и ние сега не можем да работим. Не само ние, но и цялата администрация. В същото време тече задкулисие, сговаряне". Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов по време на среща с министрите си в неделя.

Във връзка с днешния празник, Борисов уточни, че сме единствената държава, която не е затворила църквите и манастирите по време на пандемията.

„От началото на пандемията сме осигурили над милиард за системата на здравеопазването. Това гарантира спокойствие на работещите. Всяка една нужда може да бъде посрещната. 85 милиона са осигурени за Ремдесивир, 200 милиона за ваксини, 5 милиона сме дали за еднократни помощи. 395 осигурихме за всички, които работят на първа линия. Нямаше структура, която да бъде изложена на риск”, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Борисов: Трифонов носи цялата отговорност за следващите избори

 

За болнична апаратура са отделени общо 29 млн. лв., а за медицинските лица, които участват във ваксинационния процес са отделени 5 млн. лв. Според Ангелов ваксинационният процес върви много добре. В понеделник у нас ще пристигне най-голямата досега пратка с ваксини на Pfizer. – 138 000 дози.

„Това не е само наше постижение. Благодарим на големите държави, коити се лишиха от част от своите дози, за да могат българските граждани да бъдат ваксинирани. Имаме стотици хиляди ваксини. Предлагам да изпълним и това, което Каракачанов предложи онзи ден за отваряне на ваксинационни центрове в покрайнините, където имаме в съседските страни български граждани. Нека, както ЕС постъпва с нас и ни помага, да помагаме и ние на страните в нужда. Благодарен съм, че за всички българи вече има всички видове ваксини", каза Бойко Борисов.

Ново напрежение между Бойко Борисов и Румен Радев (ОБЗОР)

Според Ангелов мерките, които България е предприела, са навременни.

„Страната ни почти не усети третата вълна на коронавируса. Взимахме решенията буквално на 12 часа”, уточни здравният министър.

„Надали хората щяха да ни поставят на първо място, ако не бяха видели усилията ни и резултатите”, заяви Борисов.

Спортният министър Красен Кралев припомни, че от вчера вече феновете могат да присъстват на футболните стадиони при спазване на мерките срещу COVID-19. "Вчера видяхме, че дистанцията се спазва. Има наблюдатели на всеки мач. Ако низходящата тенденция продължи до 2 седмици, ще има допускане на публика и на състезанията на закрито", поясни той.

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че от утре в училище се връщат по график част от учениците от по-големите класове. "Съхранихме и присъственото обучение в начален етап. Предлагаме от 10 май в училище да се върнат 6 и 11 клас. Те бяха най-ощетени. От 17 май предлагаме и връщането на други класове", уточни Вълчев.

В рамките на работното съвещание министър-председателят Бойко Борисов коментира и скандала в УНСС от последните дни като категорично заяви, че правителството няма никакво отношение по темата. Премиерът напомни, че кабинетът единствено е изпълнил ангажимента си да помогне с финансови средства в размер на близо 12 млн. лв., за да има едно от най-големите висши учебни заведения в страната нов корпус. „Ако имат проблеми, да си ги решават, но да не ни забъркват по никакъв начин“, добави министър-председателят.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК