По думите му, все повече ще трябва да се инвестира в оборудване на кабинети, за да се стимулира интересът на учениците към учене

"През последните години увеличихме финансирането за малките училища, благодарение на което учителите в тях бяха подкрепени и беше създадена модерна образователна среда, която мотивира учениците да учат. Училищата и детските градини в по-малките и отдалечени общини също получават допълнителни средства", заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който посети училища в четири общини от област Благоевград - Хаджидимово, Гоце Делчев, Гърмен и Сатовча, цитиран от пресцентъра на МОН.

По думите му, все повече ще трябва да се инвестира в създаването на модерна и приобщаваща среда, в оборудване на кабинети, за да се стимулира интересът на учениците към учене и да се развива тяхното мислене. На срещите учителите са благодарили за увеличението на заплатите им и за средствата, отпуснати по проекти и национални програми. През последните години министерството е отпуснало 1 324 174 лева за общинските училища в област Благоевград.

Учениците от 6 и 11 клас може да се върнат в клас по-рано

В Средното училище "Св. Паисий Хилендарски" в село Абланица, което е иновативно, министър Вълчев се е запознал с проекта за изграждане на STEM център, насочен към учениците от 7-и клас в профилите "Природни науки" и "Софтуерни и хардуерни науки". Там се обучават 325 ученици в 17 паралелки и се работи по проекти, свързани с технологии и природни науки, както и с развиване на креативното мислене. Кабинетите, за които училището е защитило проект за 300 000 лева, вече са готови и до дни се очаква да пристигне купеното оборудване.

Министър Вълчев е посетил и защитеното училище "Васил Левски" в село Осина, за което от МОН са отпуснати 58 000 лева. С тях е санирана сградата за началното училище - поправен е покривът, изградено е отопление и са създадени модерни кабинети и класни стаи.

С учителите в община Сатовча министър Вълчев е разговарял за обучението в присъствена и електронна среда. В Обединеното училище "Св. св. Кирил и Методий" в село Плетена е въведено профилирано обучение по "Природни науки" и "Математика". Учениците след 7-и клас в Средното училище "Христо Ботев" в село Вълкосел се обучават в "Природни науки", "Хуманитарни науки" и "Математика". В селото учат 340 ученици, много от които продължават образованието си и често избират лекарската професия.

СЛЕД 20 ГОДИНИ ЧАКАНЕ: Ново училище отвори врати за децата от Биркова

В Първо основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Гоце Делчев министър Вълчев се е запознал с иновациите, които прилагат педагозите. Училището ще изгражда нов корпус за близо 1 млн. лева по програмата за изграждане и разширяване на детски градини и училища.

В Неврокопската професионална гимназия учениците са демонстрирали как програмират, благодарение на новите учебни програми, разработени от МОН, съвместно с бизнеса.

Според учителите те са изцяло с практическа насоченост и са полезни за обучението по електроника, мехатроника и програмиране. От години училището се реновира и обновява със средства на МОН.

Министър Красимир Вълчев се е запознал с обучението в профила "Софтуерни и хардуерни науки" в Средното училище "Св. св. Кирил и Методий" в село Гърмен, където учат 290 ученици. Със средства от МОН в сградата е изградена нова отоплителна инсталация.

Училището разполага с добра база, а медиатор помага на учителите за децата от уязвими групи, за да посещават редовно занятията. Община Гърмен е взела решение от септември да бъдат обхванати и четиригодишните деца в задължително предучилищно образование.

Кои ученици ще продължат да се обучават дистанционно (ЗАПОВЕД)

В Средното училище "Йордан Йовков" в село Рибново 482 ученици изучават софтуерни и хардуерни науки, математика, природни, хуманитарни и икономически науки. Със средства от МОН е реновирана сградата и е възстановена дейността на училището в близкото село Осиково.

Децата в него се обучават в модерни кабинети, като в сградата е настанена и детската градина.

Министър Вълчев се е срещнал и с учители в селата Годешево и Слащен, както и с педагози от Трето училище в Гоце Делчев. Всички учители са изразили мнение, че възстановяването на присъственото обучение е необходимо и полезно за децата, и се надяват следващата учебна година да премине нормално.