Това прогнозира просветният министър в оставка Красимир Вълчев

Учениците от 6 и 11 клас може да се върнат в клас на 10 май, ако епидемичната обстановка го позволява. Това е седмица по-рано от планирания график. Прогнозата направи просветният министър в оставка Красимир Вълчев на заседание с Бойко Борисов, излъчвано във Facebook. А състезанията на закрито пък може да бъдат разрешени до две седмици.

Борисов: Искат да работим, а ни наложиха мораториум (ВИДЕО)

Завръщането на учениците в училище върви по план. Това отчете пред премиера в оставка просветният министър Красимир Вълчев. Така от утре прага прекрачват 5, девети и 12 клас.

„Съхранихме и присъственото обучение в начален етап. Предлагаме от 10 май в училище да се върнат 6 и 11 клас. Те бяха най-ощетени. От 17 май предлагаме и връщането на други класове", уточни Вълчев.

По данни на Вълчев заразените в системата на образование са по-малко, отколкото през есента.

„12-ти клас приключват учебната година присъствено в средата на месец май. Смятаме, че на този етап това е разумното, това е оправданото”, заяви Вълчев.

А вчерашното отваряне на стадионите е преминало без напрежение въпреки мерките. Запалянковците вече могат да гледат мачове с маски и на дистанция.

„Най-големите звезди в света го правят. Щом Меси и Роналдо са с маска, сложете и вие. Направете се на тях, имитирайте тях”, призова Бойко Борисов.

Отварят стадионите за публика

Спортният министър в оставка заговори и за публика на спортни срещи на закрито.

„Следващите две седмици, ако тенденцията продължи за спад на заболеваемостта, ще бъдат допуснати състезанията на закрито. Постепенно се завръщаме към нормализиране на целия спортен живот в страната”, каза Красен Кралев.