Левицата спешно свика заседание на ръководството си

Последен шанс за ново правителство в рамките на 45-ия парламент. Президентът Румен Радев ще връчи последния проучвателен мандат на парламентарната група на БСП.

Левицата спешно свика заседание на ръководството си. А политическите им опоненти ги посъветваха да побързат с връщането на папката, за да продължим към предсрочни избори.

Не стихват и политическите войни в пленарната зала. Промяна в дневния ред на депутатите даде повод за обвинения в скрити коалиции.

В кулоарите отекна и масово недоволство на прокурори и следователи от цялата страна. Те излязоха на мълчалив протест срещу приетите вчера на комисия промени в Закона за съдебната власт.

Ден след като „Има такъв народ” върна мандат номер 2, политическата рулетка направи още един оборот.  

„Получихме покана от президента Радев да се явим на 5 май от 11:00 часа за третия мандат”, обяви Корнелия Нинова.

Радев обяви на кого връчва третия мандат

Не стана ясно дали и с кои партии левицата би провела разговори в опит за съставяне на нов кабинет.

„Решението зависи от нашите колективни органи на партията. Разбира се, с ГЕРБ не може да се водят никакви разговори. Това е пред скоби извадено”, заяви още Нинова. Изпълнителното бюро на БСП свика Национален съвет на 1 май в 14:30 ч., след тържествения митинг-концерт на партията по повод празника на труда.

А докато БСП изключваше ГЕРБ от сметките си, те пресметнаха друго.

ГЕРБ апелира БСП да върне бързо мандата

„Да върнат бързо мандата. Ясно е математически, че без ГЕРБ и „Има такъв народ” не може да се състави правителство. Няма смисъл мандатът да се бави. Трябва да се върне по най-бързия начин, да се разпусне Народното събрание и да се обяви дата за предсрочни изброи”, заяви Десислава Атанасова.

Депутатите на Слави Трифонов допуснаха друг сценарий.

„Спазихме си обещанията към хората, че няма да влизаме в разговори с партиите от статуквото и си удържахме на думата. Аз няма да се учудя, ако БСП излезе с предложение за кабинет в пленарна зала, той да бъде изненадващо подкрепен от ГЕРБ и да видим една коалиция, на която всички ние ще се смеем с глас”, заяви Станислав Балабанов, „Има такъв народ”.

ДПС казаха твърдо не за подкрепа към партията на Корнелия Нинова.

„Партиите, които загубиха изборите, говоря за ГЕРБ и БСП, ние няма подкрепим, ако предложат кабинет. Според нас ние отиваме към нови избори, предсрочни избори”, заяви Мустафа Карадайъ.

Христо Иванов: Отиването на избори става неизбежно

Карадайъ: Няма да подкрепим предложени кабинети от ГЕРБ и БСП

От „Демократична България” също не се видяха като партньор на левицата.

„Мисля, че става неизбежно отиването на нови избори. Впрочем аз го предсказах още в нощта на изборите, като казах, че този парламент може да издими като мокър фас”, заяви Мустафа Карадайъ.

А най-малката по численост група очакват от БСП да не пропилее шанса за съставяне на правителство.

Нинова: Ще обсъдим ситуацията и ще вземем решение как да постъпим с мандата

„БСП трябва да опита най-малкото. Защото все пак те са системна партия. Не са импровизатори”, заяви Татяна Дончева, „Изправи се! Мутри вън!”.

И все пак още преди третия мандат реално да се е случил, партиите вече стягат редиците за предсрочен вот.

Последният проучвателен мандат ще бъде връчен в първия възможен работен ден след Великден - 5 май. Оттук нататък топката вече е в полето на левицата и при бързо връщане на мандата възможните дати за изборите си остават 11 и 18 юли.

Защо това става все по-възможният сценарий? За да направят правителство, на 43-мата депутати от БСП им е необходима подкрепата на още 78 народни представители. Шансовете те да дойдат от редиците на ГЕРБ, ДПС или някоя от трите нови партии засега не изглеждат реалистични.