Изкуствен интелект разпознава емоциите на животните

Учени от Нидерландия са разработили компютърна система, която използва изкуствен интелект и успешно разпознава емоциите на някои животни, съобщава електронната библиотека bioRxiv, информира БТА.

С помощта на новата технология специалистите са решили да определят колко щастливи са селскостопански животни като крави и прасета. Според авторите на разработката познаването на емоциите им може да допринесе за подобряване на условията на отглеждането им.

Къде кравите носят сутиени? (ВИДЕО)

Създадената компютърна система анализира 13 признака в "мимиките на животното", включително движенията на очите и ушите. Данните след това се сравняват с девет емоционални състояния, сред които агресия, спокойствие или неутрално поведение.

Учени „изсветлиха" крави, за да ги направят по-устойчиви на глобалното затопляне

Използвайки системата, учените са установили например, че ако кравата държи ушите си изправени, тя най-вероятно е развълнувана. Ако ушите сочат напред, това означава, че животното изпитва негативни емоции. При прасетата бързите движения на ушите издават стрес.

Компанията на Мъск успешно имплантира чипове в мозъка на прасе

Тестовете са показали, че системата точно определя емоциите на животните. Въпреки това е твърде рано да се говори за широкомащабното й приложение във фермите, тъй като по думите на разработчиците тя трябва да бъде подобрена.