Как фондация събира пари и отиват ли те при нуждаещите се?

Миналата седмица ви разказахме за едно измамно милосърдие и как фондация, която съществува повече от 20 години събира пари за болни деца. Само, че те не достигат до тях. Показахме ви няколко ощетени семейства, както и начина на работа на фондация “Социално братство и милосърдие“.

Видяхте и реакцията в лицето на ръководството  на известна пловдивска болница. Те  научиха от екипа ни, че се събират средства за лечение в болницата. Последваха и заплахи за хората, които заснехме.  Кой събира парите? Къде отиват даренията? Как се внедрихме във фондацията и проследихме порочната практика за укриване на средства?  Вижте втора част на разследването на Тина Ивайлова.

„Разследване на NOVA”: Къде отиват парите за болни деца?

Пред скрита камера част от сътрудниците на фондация „Социално братство и милосърдие“ признават как основната им работа е  да   събират дарения за болни деца, а средствата не отиват при тях. Ползват ги да  покрият нуждите на собствените си  домакинства. Разказват също за начините на събиране на пари. За дейността на фондацията вече ви разказахме в първа част на нашето разследване. Показахме ви как работят сътрудниците на Ангелин Кулински и за кого събират средства.

Срещнахме ви с родители на тежко болни деца от цяла България. Тези на Божидара от Мизия, Наско от Димитровград, Ивена от Каспичан, Божидар от Белово и тези на момиченце от Сандански.

„За това дете специално от Мизия два пъти пускаме писма до Здравната каса  дете да разрешат магнитен резонанс.“, обясни Ангерин Кулински, председател на фондация „Социално братство и милосърдие“.

Той добавя, че помага на родителите със скъпоструващи лекарства, които не могат да се открият в страната ни. Проверихме. Става въпрос за лекарства, които има във всяка една аптека и струват близо 20 лева.

Веднага след като излъчихме нашето разследване, последваха заплахи за хора, които заснехме.Те пък пуснаха жалби в Районна прокуратура –Пловдив. На ход са разследващите.

Цялото разследване гледайте във видеото