Тенденцията за по-малко положителни проби е трайна

България вече е на 20-о място в ЕС по заболеваемост от коронавирус и на второ по смъртност. Скоро ще стигнем 1 милион ваксинирани българи и заедно с преболедувалите ще имаме 1,5 милиона защитени хора. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

„През последната седмица се случиха две много важни неща. Първото е, че институтът „Роберт Кох“ извади България от високорисковите зони и вече сме само рискова зона. Гордо мога да кажа, че това е заслуга на всички нас. На всички българи, на вас журналистите, на които благодаря за всичко това, което правихте през тази една година и информирахте обществото. Второто важно нещо се случи вчера – имаме над 32 000 ваксинирани за един ден. Казах, че целта, която преследваме и можем да постигнем през май, е 50 000 ваксинирани на ден“, допълни той.

„Зелени коридори” за ваксинация срещу COVID-19 и днес

Съдейки по числата за развитието на епидемията за последното денонощие, ситуацията е изключително добра, каза още Ангелов.

Националният оперативен щаб отчете спад в заболеваемостта в страната. Седмичният брой на потвърдените случаи спрямо седмичния брой на оздравелите е в отношение 2:1 в полза на оздравелите. По отношение на картата на 14-дневната заболеваемост няма нито една област, оцветена в червено. Най-голям е процентът на областите между 150 и 300 заболели на 100 000, следвани от тези до 150 на 100 000 души.

Ангелов обяви кога падат маските

Намаляват пациентите в болници и в интензивни отделения. От здравното министерство се похвалиха и с рекордния брой поставени дози през вчерашния ден - над 30 хиляди. Най-много имунизации са направени през почивние дни в Пирогов,а най-предпочитаната ваксина е тази на Pfizer. 

Желаещи да се ваксинират имаше още в ранните часове на празничния ден. През последните няколко почивни дни са направени най-много имунизации с препарата на Pfizer, а най-малко с този AstraZeneca.

Здравните власти продължават да следят за появата на нови варианти на коронавируса у нас. 

"Освен мутациите на британския, които откриваме, не сме откривали индийски, бразилси, южноафрикански. Но в съседни на нас държави има засечен внос на такива случаи", заяви професор Кантарджиев. По думите му все още няма вариант на вируса, на който ваксините да не действат.

Затихването на епидемията даде възможност и за ново разхлабване на мерките. със заповед на здравния министър отпада и забраната на тържества да се събират до 15 души.