Сред тях са бавене на заплати, липса на мерки срещу COVID-19

Бавене на заплати, прикриване на заразени с COVID-19 служители и принудително излизане в отпуск. Това са част от трудовите нарушения, които са белязали изминалата 2020-а година, показва равносметката на КНСБ.

Шивашки цех в Монтана работи от 25 години. Пикът на пандемията успява да премине без съкращения и забавяне на заплатите. Въпреки че трудности не липсват.

„Най-добрите клиенти, за съжаление, затвориха магазини. Нямаше достатъчно продажби”, обясни управителят на шивашкия цех Красимира Иванова. 

РАБОТА ОТ ВКЪЩИ: Промени ли се заплащането?

Докато в цеха са наложили строга дисциплина, за да държат вируса далеч, не при всички работодатели е било така, твърдят синдикатите. 1/3 от трудовите нарушения през миналата година са свързани с противоепидемичните мерки.

„Неосигуряване или неносене на маски, неосигуряване на дезинфектанти. Принудително хората са карани от работодателя си да използват платения или неплатения си годишен отпуск”, коментира секретарят на КНСБ Тодор Капитанов. 

Получените в КНСБ сигнали през 2020 г. са около 1 600. „Най-честите нарушения са свързани с неизплащането на заплати или тяхното забавяне”, добави Капитанов. 

Освен да се борят с досегашните нарушения, синдикатите си поставят и още една задача - да защитят правата на работещите от вкъщи.

„Прехвърлянето на отговорността върху работника, по отношение на работното време, условията на работа, техническите средства, трябва да бъде елиминирана и поделена с работодателя”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.