Това заяви бившият здравен министър на брифинг

Заповедта, която е издадена днес, с новата организация за ваксиниране, сериозно ще компрометира постигнатото темпо на ваксинация и ще отдалечи колективния имунитет. Такова мнение изрази на брифинг в понеделник бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

„Притеснява ме фактът, че от понеделник до четвъртък няма да има „зелени коридори”. При условие, че имаме ваксини, които стоят на склад, кое налага изкуственото задържане на темпа на ваксинацията”, попита проф. Ангелов.

 

 

Той посочи, че не одобрява спирането на „зелените коридори” и уточни, че близо половината от имунизираните срещу коронавирус са възрастни хора.

„Зелените коридори” могат да продължат, възрастните могат да бъдат ваксинирани. Мобилните екипи са нещо, което беше направено от нас. Няма никакъв проблем да продължат да работят. Въпрос на организация е”, каза още той. 

Добро впечатление на проф. Ангелов направило това, че настоящият екип на здравното министерство припознало политиките им и ги продължава.

„Демагогията отстъпва място на здравия разум и д-р Кацаров от човек, който се съмняваше в качеството на ваксините, стана лекар, който носи отговорност за действията си и за здравето на българските граждани. Все повече виждаме, че демагогията, която беше по площадите, отстъпва на здравия разум. Надявам се това да се случи и в други министерства”, коментира още бившият здравен министър. 

Министър Кацаров: За 2 месеца да ваксинираме възрастните хора

Припомняме, че днес служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви нов график за ваксиниране срещу COVID-19. Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, общопрактикуващите лекари и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 г.

В свой пост във Facebook проф. Ангелов „горещо препоръча” на здравния министър да преосмисли заповедта си за ваксинирането.

„Горещо препоръчвам на здравния министър да преосмисли т.7 от днешната си заповед! Оставете зелените коридори да работят свободно!  Все още не е късно да поправите тази грешка. Носите отговорност за здравето на всеки българин”, написа той.


Отново във Facebook бившият здравен министър коментира, че д-р Стойчо Кацаров е „изрекъл три лъжи”.

„След брифинга на здравния министър разбрах следното:

1. Желанието му да засили ваксинационния процес, само че подписаната от него заповед противоречи на изразената пред микрофона амбиция. Заповедта казва, че зелените коридори за ваксиниране отпадат от понеделник до четвъртък. Недоумявам защо, след като имаме достатъчно количества ваксини.

2. Министърът на здравеопазването изрече три лъжи.

- Лъжа 1: Било му казано, че лични предпазни средства и дезинфектанти били получени в секционни комисии след изборите.

Фактите са: Всички лични предпазни средства и дезинфектанти са доставени в съответните изборни администрации повече от две седмици преди деня на вота (на 16-ти, 17-ти, 18-ти март). 

- Лъжа 2: Всички европейски държави били стартирали ваксинационните си кампании срещу КОВИД-19 с възрастните хора над 65 години.


​Фактите са: Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Гърция, Румъния, Латвия, Унгария, България, Сърбия, Турция, че и Русия стартираха ваксинационните си кампании с приоритетно имунизиране на медицинския персонал - лекари, мед. сестри, санитари.

- Лъжа 3: 20% от ваксинираните у нас са над 60-годишна възраст.

Фактите са: Ваксинираните български граждани над 60-годишна възраст към момента са 543 897 души! Или казано с прости думи - половината от хората с поставени поне една доза ваксина срещу КОВИД-19 са на възраст над 60 години.

Прогнозата ми: С промяната на ваксинационния план рискуваме драстично намаляване на темпа на имунизиране срещу КОВИД-19.

Дано не съм прав”, обяснява проф. Ангелов в социалната мрежа.

Относно думите на д-р Кацаров, че липсва необходимост от Национален оперативен щаб, проф. Ангелов заяви, че когато той е бил министър НОЩ е работел, събирали са се всяка седмица, давали са брифинги и е ставало ясно какво се случва в страната.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК