„България вече разполага с необходимо количество ваксини, логистиката е значително подобрена", каза още той

„Данните са прекрасни, заболелите с COVID-19 намаляват. На практика вирусът няма този терен за развитие в обществото, каквото беше преди година и половина. Имаме голяма част от населението, която е защитена, но не е достатъчно”. Това заяви заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

„Все още имаме епидемия в България”, предупреди той и изрази опасения, че много бързо сме повярвали, че всичко е приключило.

Намалява броят на хоспитализираните с COVID-19

„България вече разполага с необходимо количество ваксини, логистиката е значително подобрена. Остава все пак да има на кого да ги поставим, за да се достигнат такива нива на стаден имунитет, че на практика епидемията да бъде ликвидирана в България”, коментира още заместник-председател на Българския лекарски съюз.

„С разкриването на повече пунктове, където личните лекари да получават ваксини, започва да се решава проблемът с опашките и неприятните сцени за получаване на минимални количества ваксини”, смята Брънзалов. „Все още тази система не е започнала да работи, но в много кратък срок ще започне”, добави той.

Той увери, че към момента се изпълняват 100% от заявките за ваксини.

17.5% от всички български граждани над 60 г. са имунизирани с първа доза (СТАТИСТИКА)

Брънзалов обясни, че има голям проблем с разминаването между това кой извършва ваксинацията и кой издава сертификата за нея. Той призова да не се злоупотребява с това всички, които са се ваксинирали другаде, да си търсят документа при личните лекари. „В цената, която дадено лечебно заведение получава за ваксинирано лице, влиза и издаването на сертификат”, уточни той.

„Над 99% от общопрактикуващите лекари, изписващи лекарства по Здравна каса, издават електронна рецепта от 1 май”, каза още Николай Брънзалов. Според него обаче и хартиените рецепти трябва да останат в сила засега.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БНР