Правосъдният министър разкри, че са търсени резерви в бюджета за осигуряване на парите

„За двете мерки, за които предишното правителство обяви, че са финансовото осигурени за месеци напред – допълнителните 50 лв. за пенсионери и допълнителните средства за лекарите на първа линия,  се оказа, че такива средства няма. Беше пуснато запитване до министерствата дали могат да осигурят част от тези средства”, разкри в ефира на „Неделята на NOVA” служебният правосъден министър Янаки Стоилов.

Бюрото за контрол на СРС ще проверява в ДАТО, ДАНС, ГДБОП и Вътрешна сигурност

Той подчерта, че правосъдното министерство е заделило над 3 млн. лв., след като заедно със заместници му „са стояли до тъмно”, за да открият възможност за резерви в бюджета. Стоилов алармира, че е възможно да се стигне до "критични състояния в определени сектори, на базата на приетия и некоригиран бюджет".

„Възможно е политици да бъдат подслушвани. Друг е въпросът дали това е законно или не. Щом има технически средства, възможност съществува. Трябва да бъде преценено дали е упражнена тази възможност спрямо закона”, заяви Стоилов относно скандала с подслушването на политици, за което пръв заговори ген. Атанас Атанасов.

 

 

Според него тези въпроси са напълно несъвместими с върховенството на закона и не трябва да бъдат използвани като политическо средство.

„Очаквам да има продължение и яснота по тези твърдения, които могат да бъдат доказани по съответния ред. След като бяха направени такива заявления на най-високо ниво, това се изисква и трябва да бъдат ангажирани органите, които могат да дадат отговори на този въпрос. А не политиците да продължават да спорят”, каза още служебният министър.

НОВИ ОБВИНЕНИЯ: Подслушвани ли са политици в предизборната кампания?

За Жан Виденов Стоилов си спомня, че различията са се появили още през 1996 г. Тогава в БСП са се водили остри дискусии за смяна на правителството в средата на мандата. Това не се случило. Стоилов изрази притеснение относно начина, по който Виденов говори за социалистическата партия.

„Мисля,че действията на хората, които искат България да има лява и национална политика, дори и да оспорват действията на други партии, които претендират за същото, не трябва да изглежда, че това води до допълнителни напрежения, вместо да се очертае един нов път, в който всички партии да предложат своето виждане”, добави той.

Целия разговор гледайте във видеото.