Различни мероприятия се провеждат в градове у нас

Тържествено отбелязване на 24 май в цялата страна. В различни градове се провеждат шествия, отслужват се и литургии. Стотици отдават почит на светите братя Кирил и Методий.

Пловдив

Стотици се включиха в празничното шествие в Пловдив, което тръгна от Хуманитарната гимназия в града. Там, преди 170 години, е поставено началото на честванията на двамата братя Кирил и Методий.

Въпреки призива на местната власт тази година в шествието да не се включват ученици заради противоепидемичните мерки, за шествието дойдоха родители, които доведоха децата си.

Как празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура (ГАЛЕРИЯ)

Плевен

В Плевен честванията приключиха малко след 12 ч. Градът е един от малкото в страната, в които имаше организирано шествие на училища. В него, освен най-малките, се включиха и големите ученици.

Русе

24-и май беше отбелязан в Русе с две шествия. Участниците в едното носиха 80-метрово българско знаме. Другото шествие беше предвождано от духов оркестър, мажоретки и знаменосци. Очаква се кметът на града да награди изявени ученици.

 

 

Берковица

В Берковица премина шествието на девет училища и детски градини от цялата област. Програмата в града ще продължи с концерти и изяви на талантливи ученици.

Тържественото отбелязване на 24 май в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Хасково

В Хасково също се провежда шествие по главната пешеходна улица на града. Очаква се да бъдат връчени награди на заслужили учители. За първи път сред отличените ще има и студенти по медицина, работили в COVID-отделения.

 


Варна

Тази година във Варна няма шествие по повод 24 май. Въпреки това се провеждат множество инициативи, с които празникът да бъде отбелязан. От сутринта по основните площади на града звучаха песни и маршове, посветени на Деня на светите братя Кирил и Методий.

 

 

Още гледайте във видеоматериалите. 

Репортери: Благой Бекриев, Наталия Йорданова, Димитър Иванов, Мартин Георгиев, Биляна Борисова, Емил Дамянов

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК