Здравният министър издаде три нови заповеди

Здравният министър издаде три нови заповеди. Здравното министерство отвори границата за румънски туристи. От днес - 27 май, румънските граждани вече могат да влизат свободно у нас и без да представят документ за ваксинация, прекаран COVID или отрицателен PCR-тест.

Първоначалната дата за това решение беше 1 юни, но в последствие от здравното ведомство я коригираха. Заповедта, обаче предизвика остър коментар от бившия вече здравен министър. Причината е, че така реално се отварят границите за румънски туристи без ограничения, но за български граждани, пристигащи от Румъния, остава ангажимент да предоставят документ.

В късните часове на деня и това беше поправено и вече и българите, идващи от Румъния, ще влизат без документ за ваксина, отрицателен тест или преболедуван вирус.

 

 

 

Със същата заповед временно се забранява влизането у нас на лица, пристигащи от Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Пакистан, Малдиви, Бразилия и държави и територии в Африка. Изключение са лицата, които са български граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членовете на техните семейства, пристигащи от тези места, се поставят под 10-дневна карантина. В заповедта са посочени държави и територии, които не попадат в обхвата на забраната за влизане у нас.

С други две заповеди министърът на здравеопазването удължава временните противоепидемични мерки, въведени в страната, до 31 юли.