Страната се опитва да се справи с трета вълна на заразата

Министерството на здравеопазването на Афганистан затвори много училища, университети и образователни центрове в страната, в това число и в столицата Кабул, за да попречи на разпространението на коронавируса, предаде ДПА.

Всички правителствени и частни образователни институции ще останат затворени за две седмици в 16 от 34-те провинции на страната от днес, се казва в съобщение на ведомството. Решението е взето, след като вчера здравните власти съобщиха за 977 нови случая на зараза за денонощие, което е най-високата дневна бройка в страната, откакто започна епидемията.

Появиха се фалшиви сертификати за ваксинация в Германия

Афганистан се опитва да се справи с трета вълна на заразата. От началото на пандемията бяха регистрирани над 70 000 случая на зараза и над 2800 смъртни случая, но се смята, че бройката е много по-висока.

Страната получи 500 000 дози от ваксината на АстраЗенека от Индия в началото на февруари и през март още 468 000 дози от международния механизъм за осигуряване на ваксини за по-бедни страни - Ковакс. Дозите бяха използвани за здравни работници, военни, учители и журналисти, но Афганистан сега страда от недостиг на ваксини.

Източник: БТА