Няма да се изисква отрицателен PCR тест за подрастващите под 18 години, пътуващи с родители с ваксинационен сертификат

Турските власти отмениха PCR тестовете и карантината за ваксинирани срещу COVID-19 пътници, които влизат в страната през ГКПП-та на турско-българската граница, пише DarikNews.

Притежаващите ваксинационен сертификат пътници, които пристигат от България, ще може да влизат в страната през Капъкуле без да се налага да представят отрицателен PCR тест или да бъдат подлагани на карантина, информираха от валийството в граничния град Одрин.

Според информацията на турските власти няма да се изисква отрицателен PCR тест за подрастващите под 18 години, пътуващи заедно с родители, притежаващи ваксинационен сертификат.

Имунизационните сертификати ще се признават на ваксинираните с ваксините на китайската компания Sinovac и на Pfizer. Имунизационният сертификат ще важи само за ваксинирани с две дози ваксина, като от поставянето на втората доза трябва да са изминали 14 дни, уточниха от одринското валийство.

Огромен горски пожар бушува в Турция (ВИДЕО)

Митническите власти на Капъкуле информират, че след отмяната на изискването за представяне на отрицателен PCR тестовете и карантината за COVID-19 се наблюдава интензивен трафик през турско-българската граница.

От 1 юни в Турция се очаква да бъде премахнат вечерният час /21 часа/. А също така да бъдат отворени ресторантите и кафенетата, които сега извършват само кетъринг до 20 часа.

Междувременно започнаха и масовите пътувания на турските граждани, живеещи в европейските страни през ГКПП Капъкуле, които си идват за ваканцията в Турция.

Движението на плавателни съдове през Босфора е възстановено (ВИДЕО+СНИМКИ)

Представящите имунизационен сертификат влизат безпрепятствено в страната, а останалите - при представяне на отрицателен PCR тест 72 часа преди пътуване или ще бъдат подлагани на карантина.