На негово място ще застане проф. Ива Христова

Проф. Тодор Кантарджиев е пенсиониран като директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), съобщи той пред NOVA.

Мотивите, които са му съобщени от здравния министър, са били, че е навършил пенсионна възраст. Мястото на проф. Кантарджиев в НЦЗПБ ще бъде заето от досегашния му заместник проф. Ива Христова.

Проф. Тодор Кантарджиев: От оперативния щаб пари не съм взимал (ВИДЕО)

Професор Кантарджиев работи в Центъра по заразни и паразитни болести от 33 години.  През последната  година доби особена популярност като член на Националния оперативен щаб за борба срещу COVID-19 и успя да запази шеговития си тон.

От Министерството на здравеопазването потвърдиха новината, че проф. Кантарджиев вече не ръководи НЦЗПБ. А проф. Ива Христова била предложение именно на Кантарджиев.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Същевременно пред Министерството на здравеопазването се проведе протест в защита на проф. Кантарджиев. Министър Стойчо Кацаров се е срещнал с протестиращите.

"Проф. Кантарджиев е почтен човек и доказан специалист. Хора с доказани професионални и морални качества не трябва  да се сменят", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Изразявам позиция, не защото Тодор Кантарджиев е член на БСП,а защото въпросът е принципен. Уволненията на служебното правителство  не бива да са самоцелни. Хора с доказани професионални и морални качества не трябва  да се сменят. Професор Кантарджиев е почтен човек и доказан специалист в своята област", смята още лидерът на левицата. 

 

Проф. Кантарджиев е епоха.  Голям мъж. Водач на отбора. Никога не се е крил отзад. Винаги се биеше отпред. Понякога сме имали различни мнения. Спорили сме”. Това написа в социалните мрежи бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов .

„Най-разгорещеният ни спор беше за присъствената форма на обучение. Той настояваше да спрем децата от училище. Спорихме почти до 22.30ч. Други искаха обратното. Беше война за живот, но и война на аргументи. Накрая взехме решението. Винаги сме били отбор”, пише още Ангелов.

„Проф. Кантарджиев проведе обучението и на българските журналисти. Разказа им всичко, което трябва да знаят за ваксините, за видовете ваксини и т.н. Написа и книга за ваксините. Раздаваше се професионално и безрезервно. За да е полезен. И беше полезен. И ще бъде полезен отново!
Да, той има навършени години за пенсия. Да, може да бъде пенсиониран. Законът го позволява.
Една мисъл, обаче не ми дава мира. Ако някой е решил да пенсионира проф. Кантарджиев, да го беше направил с церемония и награда. Той заслужава поне това уважение!”, пише още Ангелов.

Каква е личната равносметка на проф. Кантарджиев за годината на пандемията

ИЗВЪН СВЕТЛИНИТЕ НА ПРОЖЕКТОРИТЕ: Другият живот на проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Кантарджиев: Храната за 2 мин. в микровълновата и няма коронавирус

Проф. Кантарджиев: Хора не се прегръщайте и целувайте, когато се срещнете на улицата