Той посочва, че основната заплаха за алианса е укрепването на сътрудничеството между Русия и Китай

Организацията на Северноатлантическия договор е отбранителен алианс, "но ние сме нащрек и естествено сме готови в извънредна ситуация да защитаваме всеки свой член от всякаква заплаха откъм Минск или Москва". Това заявява генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в публикувано днес интервю за италианския в. "Република", предаде ТАСС.

Столтенберг посочва, че основната заплаха и предизвикателство за алианса е "укрепването на сътрудничеството между Русия и Китай на политическо и военно равнище", също и по-суровите вече форми на тероризъм и кибератаки. Общата стратегия на НАТО в отговор на тези предизвикателства ще бъде обсъдена на срещата на върха на пакта в Брюксел на 14 и 15 юни с участието на президента на САЩ Джо Байдън, уточнява генералният секретар.

Русия се оплака от повишена активност на НАТО в Балтийско море

Мандатът на Столтенберг начело на НАТО изтича догодина. "Република" предполага, че блокът може за пръв път да бъде оглавен от жена - например бившият министър-председател на Великобритания Тереза Мей или италианката Федерика Могерини, бивш върховен представител на ЕС по общата външна политика и политика на сигурност.

Сред кандидатите се посочваха още двама бивши италиански премиери - Енрико Лета и Матео Ренци. През март обаче Лета бе одобрен за секретар на Демократическата партия, една от водещите в Италия. Привърженици на Ренци също отричат политикът да проявява интерес към висшия пост в НАТО и твърдят, че той се фокусира върху вътрешната политика. 

Волен Сидеров: България не трябва да бъде в НАТО, нито враг на Русия (ВИДЕО)

Въпросът за приемник на Столтенберг може да е сред темите на срещата в Брюксел.

Източник: БТА