28-годишният нападател Дамиен остава в ареста, той е застрашен от три години затвор и 45 000 евро глоба

Водещата тема от Франция - втори ден на бурни реакции след звучния шамар, който президентът Еманюел Макрон получи по време на своята национална обиколка.

От крайното ляво до крайното дясно, вълна от подкрепа и солидарност засипа френския президент.

28-годишният Дамиен остава в ареста след жеста на агресия срещу френския президент.  Три години затвор и 45 000 евро глоба рискува нападателят за шамара срещу Макрон.

Задържани са и близки на младия мъж, а в дома на един от тях бяха открити оръжия с неясен произход.

Само часове след инцидента Макрон отново беше сред тълпата за да покаже, че не се страхува и сам пожела да коментира случилото се.

С усмивка и в компанията на съпругата си Брижит, Макрон демонстрира, че няма от какво да се страхува.

“Това беше глупост, но когато глупостта идва с насилие  - това е недопустимо. Чувам гнева на хората и приемам, че в едно демократично общество  той може да бъде изразен. Знаете, че винаги влизам в контакт с хората. Те изразяват гнева си, страданието си, а аз винаги съм там за да ги изслушам. Понякога имам отговори, друг път - не, но опитвам да се справя. В дадени моменти греша, а в други успявам. Разбирам легитимния гняв, но глупостта и насилието в демокрация - твърдо не!“, заяви президентът на Франция.

А обществеността във Франция реагира по-крайно. Шамарът срещу Макрон е шамар срещу републиката, коментира пресата в страната.

Френската  история помни и други инциденти срещу държавни управници. От шамари, псувни и хранителни продукти, които са политали към политически фигури във Франция, до опити за убийство, като тези срещу Жак Ширак и Генерал дьо Гол.

Инцидентът съвпада с поредния, трети етап от разхлабване на мерките в страната. От днес туристите са добре дошли във Франция. В сила влиза здравният, ваксинационен паспорт, вечерният час се премества в 23 часа, отварят закритите части на заведения и зали за спорт.

Гражданин удари шамар на френския президент (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

 

Мъж удари шамар на френския президент Еманюел Макрон по време на посещение в Южна Франция.

Последва незабавната намеса на охраната на държавния глава, която бързо свали нападателя на земята и изведе Макрон на безопасно разстояние. 

Повече по темата гледайте във видеото