От район "Средец" го премахнаха, а БСП искат да се върне на мястото

От няколко дни спор в социалните мрежи изправи един срещу друг кмета на район "Средец" Трайчо Трайков и лидера на БСП-София Калоян Паргов. Причината - паметна плоча в чест на убит през 1943 г. студент. От Общината я премахнали, защото била поставена незаконно. От БСП пък видяха в това предизборна агитация и настояха плочата да бъде върната обратно.

„Заварих една заповед от 2018 г. за премахване на незаконно поставен обект в Княжеската градина и миналата седмица изпълнихме заповедта”, казва Трайков.

„Чак сега - 3 години по-късно, кметът на район "Средец" Трайчо Трайков я премахна и се похвали публично във Facebook, може би с някаква предизборна цел. Това ме ядоса! И не само мен, а и цялата градска организация”, обясни Калоян Паргов.

Въпреки че сградата на община "Средец" и тази на централата на БСП-София се намират една до друга, спорът избухна във Facebook. А фигурата, която изправи един срещу друг съседите, е тази на Марин Боев - студент по ветеринарна медицина. На 3 март 1943 г., за да почете националния празник, Боев участва в студентско шествие. Тъй като то е забранено с указ на цар Борис III, студентите трябва да бъдат разпръснати. Полицията стреля. Докато опитва да прескочи оградата на Княжеската градина, Боев е улучен. През 70-те години на миналия век на мястото е поставена паметна плоча с надпис в памет на студентите антифашисти.

В края на 90-те, плочата е премахната, неизвестно от кого. Близо 20 години по-късно е поставена нова. Не това което изразява плочата обаче, а начинът, по който е била подменена, провокирало премахването й, твърди кметът.

Повече по темата гледайте във видеото