Тя е посочила 1-ви юли като дата на доставка и иска 50% от цената да бъде заплатена предварително

Ден до старта на предизборната кампания в страната. Все още обаче не е ясно ще има ли достатъчно машини за предстоящите парламентарни избори на 11 юли. От Централната избирателна комисия обявиха, че вече има и втора фирма, която е предложила да достави машини за вота.

От там увериха, че избори на 11 юли ще има, независимо със или без допълнителни машини. Единственото неудобство, до което може да се стигне, по думите им, са опашки в по-големите секции. Това ще се случи при условие, че в тях не може да бъде осигурена втора машина. Досега оферта за доставка на допълнителни устройства имаше само от „Сиела Норма”, които според ЦИК обаче искат много висока цена. Днес стана ясно, че се е появил и нов играч с предложение.

НЕДОСТИГ НА МАШИНИ: Ще се стигне ли до гласуване с бюлетини в някои секции?

Споразумение за доставка на нужните допълнителни машини за изборите и към момента няма. „Независимо от това отпуснати ли са някакви допълнителни пари в план-сметката на ЦИК, или не, ние плащаме с пари на данъкоплатците и не може да си позволим да харчим тези пари, без да бъде достатъчно обоснован разходът от другата страна. Аз нямам нито морално, за юридическо право не знам, да споменавам детайли от тази план-сметка, но някои от позициите в нея определено са неприемливи”, заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Докато тече спорът, друга фирма отправи предложение към ЦИК. „Това предложение даже не е влязло в Комисия. Получих го, идвайки насам. Те говорят за доставка на количество до 5 хиляди броя, но абсолютно нищо не сме проверили в него”, каза още той.

Втората фирма е посочила 1-ви юли като дата на доставка на машините и иска 50 процента от цената да бъде заплатена предварително. Сумата обаче не беше обявена.

Докато вървят преговорите за машини стана ясно, че се очакват рекорден брой секции в чужбина – над 800. До момента  са подадени над 45 хиляди заявления от наши сънародници.

„Най-много заявления идват от Турция - 16 363. Следва Великобритания с 8 хиляди. Това са страните, в които традиционно се набират най-много заявления. Ако някой е следил данните от предната кампания, щеше да му направи впечатление, че тогава заявленията от Великобритания бяха повече от Турция, а сега са 2 пъти по-малко”, коментира Димитров.

Как ще протече изцяло машинният вот ще добием представа до дни. На 27 юни са частичните местни избори в Благоевград, които на практика ще са генерална репетиция за парламентарния вот.

От ЦИК са убедени, че до хаос на изборите няма да се стигне.