Европейският главен прокурор се срещна с министър Янаки Стоилов

Европейският обвинител номер едно Лаура Кьовеши пристигна на изненадваща двудневна визита в България. Официалният повод - българските кандидати за европрокурори.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Първата среща на Лаура Кьовеши беше със служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов. Европейският главен прокурор пристигна в Министерството на правосъдието пеша. Кьовеши беше посрещната от протестиращи, които скандираха името ѝ и освиркваха главния прокурор Иван Гешев.

Лаура Кьовеши се срещна с Иван Гешев

Срещата със Стоилов продължи 40 минути. Министърът запозна Кьовеши с приоритетите си като служебен министър на правосъдието. Той заяви, че е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима.

Стоилов отбеляза високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура. Той изрази готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.

Кьовеши подчерта, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори да заработят своевременно. Европейският главен прокурор подчерта, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия.

Лаура Кьовеши и министър Стоилов обсъдиха и темата за специализираното правосъдие. Гостът изрази становище, че въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Според европейския главен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието. По думите ѝ разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.

След протеста пред Министерството на правосъдието недоволните се отправиха към Съдебната палата в София. За разлика от предишните дни обаче този път те имаха възможност да изразят недоволството си само пред главния вход. Останалите подходи бяха блокирани от екипи на Жандармерията.

Лаура Кьовеши пристига в България

„Пред Министерството на правосъдието нормално бяхме допуснати в контакт с г-жа Кьовеши. Там нямаше разпореждане на НСО, а тук има. Какво излиза - полицията продължава да е все още под командването на Гешев и пази Гешев”, каза протестиращ. 

„Като граждани имаме право на протест, за да изразим своето възмущение от институциите, които не могат да се справят със служебните си задължения. Да си подадат оставките”, призова демонстрант.  

Снимка: Ивелина Драгнева

Визитата на Кьовеши е по нейна инициатива, съобщи министърът на правосъдието.