Инсталацията ще осъществи мечтата на артиста и съпругата му

Триумфалната арка в Париж ще бъде опакована в сребристо-син текстил и червено въже в посмъртно изпълнение на проект на артиста Кристо, създаден още в началото на 60-те години на миналия век, съобщи електронното издание на британския в."Гардиън".

"Темата на NOVA": "Между два свята"

Следващият месец ще започне работата по инсталацията "Триумфалната арка. Опакована" на един от най-популярните монументи в света. Стойността на проекта е 14 милиона евро. Арката ще бъде опакована в 25 000 квадратни метра рециклируема полипропиленова материя, фиксирана с 3000 метра червено въже, също рециклируемо.

Инсталацията ще осъществи мечтата отпреди повече от 60 години на Кристо и съпругата му Жан-Клод, които правят първите планове по проекта през 1962 г. в стая под наем близо до монумента.

Опаковането на Триумфалната арка по проект на Кристо остава за 2021 година

"Можем да осъществим този проект днес, защото те вече са нарисували всеки визуален и артистичен детайл от него. Това е сто процента проект на Кристо и Жан-Клод. Тяхното желание бе той да се осъществи, дори и след като той си отиде. Ние просто осъществяваме неговата визия", каза племенникът на твореца Владимир Явашев пред "Гардиън".

Той поясни, че Кристо и Жан-Клод са имали фотомонтаж как ще изглежда опакованата Триумфална арка, но така и не предложили да направят инсталацията, защото смятали, че няма да получат разрешение, каза още той.

В Париж отваря врати изложба, посветена на Кристо и Жан-Клод

Идеята е съживена през 2017 г. по време на изложба на Кристо и получава одобрението на властите в Париж и на Центъра за националните монументи. Жан-Клод почина през 2009 г., а роденият в България Кристо издъхна на 84 години в края на май миналата година.

Източник: БТА