В Париж отваря врати изложба, посветена на Кристо и Жан-Клод

Опаковането на Триумфалната арка по проект на починалия в неделя в Ню Йорк творец Кристо остава предвидено за есента на 2021 година, предаде Франс прес. Агенцията цитира информации от Центъра за националните паметници и отговорниците за проекта. Той продължава да се осъществява съобразно плановете на твореца от ведомството, което отговаря за Триумфалната арка, един от най-посещаваните туристически обекти в Париж.

Филм-портрет за Кристо с телевизионна премиера по NOVA

Заради избухването на пандемията опаковането на монумента беше отложено за периода 18 септември -3 октомври 2021 година, което е точно с една година закъснение спрямо първоначално планираните дати.

Светът загуби авангардния български творец Кристо

Директорът на Центъра за националните паметници Филип Белавал написа в Туитър след кончината на твореца от български произход: "Ние държим присърце реализирането на проекта, за да върнем малко от огромната любов, която Кристо изпитваше към Париж!"
Центърът "Помпиду", който поддържаше тесни контакти с твореца и неговите близки още от началото на проекта, също потвърди за възможната негова реализация през есента на 2021 година.

"Проектът ще се движи по план с начало септември 2021 г., като монтажът ще започне на 15 юли 2021, а демонтажът ще бъде привършен на 31 октомври 2021 г.", уточни г-жа Лор Мартен, президент на проекта "Опаковането на Триумфалната арка", на който племенникът на Кристо, Владимир Явашев, е директор.

В Париж отваря врати изложба, посветена на Кристо и Жан-Клод

Според госпожа Мартен проектът приживе е бил главната цел на Кристо и той е изявил желание да бъде реализиран на всяка цена, ако се спомине преди съпругата си Жан-Клод, която си отиде от този свят през 2019 година.

Известен с монументалните си инсталации, в които опакова сгради като парижкия мост Понт-Ньоф или Райхстага в Берлин, роденият в България Христо Владимиров Явашев почина в неделя на 84 години. През годините му в Париж, където живее от 1958 г., талантът му разцъфтява. Изложбата, която ще му бъде посветена в центъра "Жорж Помпиду" в Париж, ще отвори врати на 1 юли.

„Имах изключителния шанс да познавам Кристо – една необикноевна личност, която излиза извън общоприетите рамки. Кристо и Жан Клод осъществиха проекти, които нито един артист в 21 век не успя да направи. Видяхме се преди няколко месеца при последното му идване в Париж, за да обсъдим предстоящата му изложба”, каза Софи Дюплекс, куратор на изложбата “Кристо и Жан-Клод, Париж!”.

„На всяка наша среща аз винаги носех плана, за да го дискутираме. По време на последната ни среща в края и двамата бяхме съгласни с начина, по който ще се случи. Той се движеше навсякъде заедно със своя екип – много сърдечни хора. Кристо беше толкова ентусиазиран за предстоящото събитие!”, посочи още тя.