Това важи за региони, където е постановено задължително ваксиниране

Служителите, отказващи да се ваксинират срещу COVID-19 в региони, където това е задължително, могат да бъдат изпращани в неплатен отпуск. Това обяви руският министър на труда и социалната защита Антон Котяков на фона на галопираща епидемия и бавна имунизационна кампания, предаде Франс прес.

За втори пореден ден Москва постави COVID антирекорд

"Ако здравните власти в даден регион направят ваксинацията задължителна за определени категории работници, неваксиниран служител може да бъде освободен", е казал Котяков пред руски медии вчера. Изказването му е препечатано днес от проправителствения канал Телеграм и цитирано от АФП.

COVID-19: Над 4 милиона са вече смъртните случаи по света

По думите му тяхното отстраняване от длъжност ще продължи, докато е валидно постановлението за задължителна ваксинация. Изправени пред скок на случаите, тази седмица Москва и околността първи в Русия направиха ваксинацията задължителна за работниците в сектора на услугите. Оттогава още седем общини, включително Санкт Петербург и неговият район, са взели подобни мерки, според руските медии.

След два последователни дни на черни рекорди, Москва регистрира днес лек спад до 8305 случая за изминалите 24 часа. Това все още е доста над равнището отпреди повече от две седмици, когато случаите бяха около 3000 на денонощие. Властите твърдят, че това огнище се дължи на варианта Делта, тръгнал от Индия, който засяга близо 90 процента от новите пациенти, според кмета Сергей Собянин.

Междувременно в Санкт Петербург броят на новите случаи надхвърли 1000 за 24 часа за първи път от края на февруари. На национално ниво Русия отчете 17 611 новозаразени. 

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА