Всяка седмица експерти ще посещават по един от граничните ни пунктове

Спешна среща на транспортния министър, Агенция „Митници", „Гранична полиция” и браншовите организации. Причината - километричните опашки от тежкотоварни автомобили по всички сухопътни граници.

От следващата седмица ще се сформира работна група от експерти. Всяка седмица те ще посещават по един от граничните ни пунктове, за да разговарят със служителите на място. И днес най-дълга опашка, но от товарни камиони, се образува на „Дунав мост” 2 при Видин - около 7 километра. Към Гърция също имаше колона - тази сутрин опашката беше дълга 4 километра.

Почивката в Гърция: Ще пострада ли сезонът заради опашките по границата?

Освен да заработят повече пунктове, пътуващите с ваксина се надяват скоро да могат да минават с приоритет пред останалите. Темата обаче не беше на дневен ред на днешната среща в Министерството на транспорта. 

На фокус са били километричните опашки, но не от леки автомобили, а от тирове. „Опашки има навсякъде, не само на „Кулата”. Има и на „Капитан Андреево”, и на „Дунав мост” 2. Търсим комплексно решение”, заяви министърът на транспорта Георги Тодоров.

По решението ще работи група от експерти – от транспортното министерство, „Гранична полиция” и Агенция „Митници”.

„Още през следващата седмица ще направим една работна група, която ще започне да посещава и обсъжда възможностите за по-ефективна работа на съответния граничен пункт. Шофьорите, приеха новината за инспекциите на работната група по пунктовете разнопосочно”, каза още Тодоров.

Сериозни опашки от автомобили преди „Кулата”

Проверките в посока на товарния трафик започват от „Дунав мост” 2 – най-натовареният пункт и през днешния ден.

„Опашката в момента е около 7 км, спират се включително и товарни автомобили на територията на област Монтана”, заяви Бойко Рановски - изп. директор на ИА „Автомобилна администрация“.

Сред обсъдените решения е и това от 1 юли да заработи „зелен коридор” за празните камиони на пункта към Гърция – така че да минават по-бързо и да не създават опашка.