Такива срещи бяха преустановени, след като Русия анексира Крим

Франция и Германия предложиха днес среща на високо равнище на Европейския съюз с руския президент Владимир Путин в опит за подобряване на отношенията, съобщиха двама дипломати. Това потенциално проправя пътя за първа подобна среща от 2014 г., предаде Ройтерс.

Руският министър на отбраната обвини САЩ и НАТО, че засилват напрежението

Такова събитие ще бъде поредно след срещата на върха на американския президент Джо Байдън с Путин в Женева по-рано този месец и отразява загрижеността в Париж и Берлин, че подходът на ЕС към Русия през последните години е бил съсредоточен главно върху санкциите срещу Москва.

Нуждаем се от дискусия за това как да се оттласнем от тази негативна спирала, но трябва да напредваме единно, каза висш дипломат от ЕС и добави, че някои балтийски държави, които се отнасят предпазливо към Русия, може да не се съгласят на такава среща на високо равнище.

Русия откри предупредителен огън по британски миноносец в Черно море

Не е ясно дали такава среща ще включва всичките 27 лидери на ЕС или само председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Такива срещи на високо равнище бяха преустановени, след като през 2014 г. Русия анексира украинския полуостров Крим.

Утре лидерите на ЕС ще обсъдят нова стратегия за управление на влошаващите се отношения с Русия на своята двудневна среща в Брюксел. Германия и Франция дадоха някои идеи за дебата във връзка с Русия на срещата на високо равнище. Меркел спомена преди това, че не само САЩ трябва да разговарят с Русия (и с Китай) на най-високо равнище.

САЩ с нови санкции срещу Русия заради Навални

"Русия е съсед. Такъв формат вече беше използван през 2007 г. във Финландия", каза служител, който се занимава с подготовката на срещата.

По-рано този месец в стратегически документ на ЕК и дипломатическата служба на ЕС се казваше, че въпреки годините на напрежение, ЕС и Русия имат фундаментална обща отговорност за мира и сигурността на европейския континент. Въпреки обвиненията на Запада, че Русия стои зад кибератаки, дезинформация и други подмолни действия, което Кремъл отрича, страната е петият по големина търговски партньор на общността, а ЕС е най-големият чуждестранен инвеститор в Русия.

Източник: БТА