Турският президент планира да посети т.нар. Севернокипърска турска република

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен днес предупреди турския президент Реджеп Тайип Ердоган да не поставя под заплаха стремежа за подобряване на отношенията с ЕС, нагнетявайки напрежение по време на планираното от турския лидер посещение в Кипър, предаде Франс прес.
Ердоган обяви наскоро, че ще посети т.нар. Севернокипърска турска република, призната само от Анкара, на 20 юли по повод годишнината от нахлуването на Турция през 1974 г., довело до разделяне на острова.

Планираната спорна визита може да бъде осъществена в момент, в който ЕС, член на който е Кипър, опитва да подобри връзките си с Турция след покачването на напрежението в Източното Средиземноморие миналата година, отбелязва АФП.

Антониу Гутериш заплаши с оттегляне от преговорите за Кипър

"Това е много деликатна тема за нас. И е ясно, че ние, разбира се, ще наблюдаваме как ще премине това посещение, както и че ние никога няма да признаем разрешаване на въпроса с приемането на наличието на две държави", каза Фон дер Лайен на пресконференция във връзка със състоялата се среща на върха на ЕС в Брюксел.

"Тези ясни послания бяха отправени. Казах го лично на президента. Сега от него зависи изпращането на позитивен сигнал", добави председателката на ЕК.

Путин обсъди срещата си с Байдън с турския президент

Кипър остава един от спорните въпроси в отношенията между ЕС и Турция.
Остров Кипър е разделен от 1974 г., когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция. През 1983 г. бе провъзгласена т.нар. Севернокипърска турска република, призната само от Анкара.

Източник: БТА