Най-замърсяващите превозни средства няма да бъдат допускани в централната част на големите градове

След броени дни влизат в сила промени в техническите прегледи на автомобилите. От 12 юли на всяко превозно средство до 3 тона и половина ще се издава екостикер. Той ще определя до каква степен замърсява въздуха.

Ще има и ограничения за най-замърсяващите коли - те няма да се допускат в централната част на големи градове като София, Пловдив, Варна и Бургас. 

В 1100 пункта за технически прегледи вече тече подготовка за 12 юли.

По двама служители в пункт трябва да преминат обучение за определяне на еко категориите.

Самият стикер след преглед ще се поставя на предния прозорец на автомобила, под огледалото. Най-ниската еко категория е първата. В нея влизат автомобилите, които са произведени преди 2002-ра година.

Това са и возилата, които най-вероятно няма да се допускат в централната част на големите градове. Докато това стане, обаче, има доста време - поне 6 месеца.

12 дни преди старта на новата система, служителите на пунктовете за прегледи я изучават онлайн, чрез  клипове като този.

Еко категориите са пет и са свързани с годината на производство на всяко превозно средство. В зависимост дали автомобилът е на бензин или на дизел, са определени норми за допустимо замърсяване.

КПКОНПИ предлага да отпаднат екостикерите за колите

"Има два случая, единият е автомобилът влиза в тези норми и той е технически изправен. И му се определя коя екологична група е. Другият случай е, когато автомобилът надвишава тези норми и е технически неизправен и не би трябвало да мине преглед", каза Бойко Рановски, директор на ИА „Автомобилна администрация”.

При втория случай водачът ще има срок от 14 дни да отстрани проблема. След това ще трябва да се върне в същия пункт, за да завърши прегледът.

Целта на стикерите е най-замърсяващите автомобили - в началото от първа еко група, да не влизат в центъра на големите градове. В София вече са изградили първата си нискоемисионна зона.

"Вече е изградено видеонаблюдението на един такъв първи ринг в центъра на града, оборудван е със 180 камери, които могат да разчитат номерата на автомобилите", информира Зафир Зарков, от Столичен общински съвет.

Правилата за влизане в тази зона ще се уточняват от работна група към Столичната община до края на годината. С въвеждането на еко стикерите техническият преглед ще поскъпне поне с 5 лева.

"В процес на работа ще видим колко ще се удължи прегледът, колко коли ще могат да се обработват на ден и може би ще има корекция на самия преглед", заяви Тодор Желев, служител в пункт за технически прегледи.

На този фон – антикорупционната комисия излезе със становище против екостикерите.